ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Miniștrii desemnați au depus jurământul

10:25 | 10.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Miniștrii desemnați au depus astăzi jurământul de învestire. Decretele de numire în funcţie au fost semnate de speakerul, Andrian Candu, care a exercitat temporar interimatul funcției de Președinte al țării, după ce Igor Dodon a respins repetat candidaturile propuse de premierul Pavel Filip, comunică MOLDPRES.

În urma remanierilor operate în Guvern la propunerea Partidului Democrat, a fost creată o nouă funcţie de vicepremier pentru Integrare Europeană, care va fi ocupată de Iurie Leancă, fost prim-ministru și ministru de Externe. De asemenea, de astăzi, postul de vicepremier pentru Reintegrare va fi ocupat de Cristina Lesnic, care a activat anterior în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La Ministerul Economiei și Infrastructurii funcția de ministru va fi deţinută de Chiril Gaburici, fost premier, iar la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale fotoliul va fi ocupat de Svetlana Cebotari. Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va fi administrat de Liviu Volconovici, iar la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene conducător va fi Tudor Ulianovschi. Domeniul Justiţiei în Guvern va fi condus de Alexandru Tănase.

Premierul Pavel Filip i-a felicitat pe noii miniştri şi a specificat că reînnoirea garniturii guvernamentale se încadrează perfect în lanţul de reforme demarate. „Anul 2018 nu va fi unul simplu, din motiv că este unul electoral, dar îmi exprim încrederea că veţi munci intens şi ne vom ţine departe de polemicile şi disputele politice. Trebuie să ne concentrăm mai mult pe problemele oamenilor şi să venim cu soluţii. Am toată certitudinea că acest lucru se va întâmpla, chiar dacă nu aveţi mult timp la dispoziţie pentru a vă acomoda în funcţii”, a opinat Premierul.

Şi speakerul Andrian Candu şi-a exprimat încrederea în noua echipă guvernamentală şi a menţionat că speră că aceasta va duce la capăt reformele dificile demarate anterior. „Fie ca la acest început de an să scrieţi o nouă pagină în istoria ţării, o pagină plină de realizări şi succese”, a conchis Candu.

Din fosta garnitură guvernamentală şi-au păstrat funcţiile doar patru miniştri. Este vorba de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Finanţelor, Octavian Armașu, şi ministrul Apărării, Eugen Sturza.

La 2 ianuarie curent, Curtea Constituțională a emis un aviz prin care a stabilit că Speakerul sau Premierul pot semna decretul de numire a noilor membri ai Guvernului și pot primi jurământul acestora. Magistraţii au constatat că refuzul deliberat al lui Igor Dodon de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a noilor membri ai Guvernului la propunerea repetată a prim-ministrului, constituie o încălcare a obligațiilor constituționale şi justifică instituirea interimatului funcţiei.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18000137

img18000137

img18000137

img18000137

img18000137

img18000137

img18000137

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!