ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şapte pictori găgăuzi şi-au expus lucrările la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

12:39 | 18.01.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Şapte pictori găgăuzi şi-au etalat lucrările în cadrul unei expoziţii, care a fost vernisată ieri seară în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, informează MOLDPRES.

Expoziţia cu genericul „Pictorii găgăuzi”  cuprinde 41 de lucrări  pictate în diferite perioade cu o tematică diversă, semnate de Dimitri Ayoglu, Mihail Arabadji, Andrey Ivarlak, Gheorgiy Andrieş, Nadya Lelecenko, Paraskoviya Bejenar şi Rodion Angelcev.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Turciei în R. Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și Uniunea Artiștilor Plastici din UTA Gagauz-Yeri.

La manifestare au participat Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Andrei Chistol, Ambasadorul Republicii Turcia în R. Moldova, Hulusi Kılıç, prim-vicebaşcanul UTA Gagauz-Yeri, Vadim Ceban,  preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din autonomia găgăuză,  Dimitri Ayoglu,  directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

Solicitat de MOLDPRES, Secretarul de Stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a menţionat că acest eveniment este un început bun pentru a pune în valoare arta plastică găgăuză şi a contribui la dezvoltarea relaţiilor interculturale. „Vom susţine şi pe viitor asemenea proiecte”, a  mai spus Andrei Chistol.

Ambasadorul Republicii Turcia în R. Moldova, Hulusi Kılıç a declarat pentru agenţie că este foarte satisfăcut de iniţierea acestui proiect,  susţinut de ministerul  de resort şi de către instituţia gazdă, menţionând  că arta plastică din UTA  Gagauz-Yeri este la un înalt nivel şi trebuie promovată pe plan naţional şi internaţional.

La rândul său, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Natural, Petru Vicol a subliniat că această expoziţie este un eveniment important,  propus de Ambasada Turciei, pe care conducerea instituţiei l-a susţinut cu entuziasm.

Pictorul Gheorgiy Andrieş a  afirmat că este o onoare pentru artiştii plastici din autonomia găgăuză de a-şi expune lucrările într-o asemenea sală, deoarece ei nu dispun de galerii mari,  iar Mihail Arabadji, profesor la Școala  de arte plastice din Comrat a  accentuat că pictura din zona de sud are un colorit foarte cald şi luminos.

Expoziţia  „Pictorii găgăuzi” va fi deschisă până la 25 ianuarie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)  

img18000359

img18000359

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!