ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova ocupă locul 33 în clasamentul mondial al transparenței bugetare

11:48 | 31.01.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Cu 58 puncte din 100, Republica Moldova a fost plasată pe locul 33 din 115 țări incluse în clasamentul mondial al transparenței bugetare „Open Budget Index”, făcute publice astăzi. „Suntem cu 16 puncte peste media globală, la câteva puncte de țările care se consideră cu o transparență consistentă. Sunt sigur că în următorul clasament vom ocupa o poziție mai bună”, a declarat azi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, informează MOLDPRES.

Este pentru prima dată când Moldova este inclusă oficial în topul OBI (Open Budget Index), fiind evaluată potrivit indicatorilor pentru anul 2016. Acest indice măsoară transparența bugetară și accesul publicului la informația bugetară. Rezultatul este determinat în funcție de punctele obținute. Estimările transparenței bugetare în Republica Moldova au fost efectuate de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Potrivit clasamentului, Republica Moldova se plasează imediat după țări cu economii mult mai dezvoltate ca Cehia, Polonia, Slovacia și devansează Spania, Ucraina, Ungaria.

”Să nu uităm că evaluările s-au făcut conform indicatorilor din anul 2016, care a urmat după o criză, în consecință am intrat în anul financiar fără buget aprobat. În 2017, am depus eforturi substanțiale pentru a îmbunătăți situația, a aproba actele legislative în termen”, a menționat ministrul Finanțelor. El a adăugat că unul din obiectivele ce stau în fața instituției este de a ridica calitatea informației care este pusă la dispoziția cetățeanului, pentru ca acesta să fie mai bine informat despre procesul bugetar.

Directorul de program la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Dumitru Budeanschi, a apreciat locul pe care îl ocupă Republica Moldova în clasament drept „destul de bun”. „Suntem destul de optimiști în ceea ce se va întâmpla în următorii ani”, a mai spus expertul. Potrivit acestuia, „la capitolele Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu și Raportul anual de executare a bugetului, Republica Moldova are note bune, un punctaj de peste 80 de puncte, ce ne-ar plasa în topul țărilor”. Totodată, ar trebui mult îmbunătățită participarea cetățeanului la procesul bugetar, subliniază expertul.

Rezultatele obținute de Moldova nu sunt o surpriză, deoarece o parte au servit drept precondiție pentru acordarea asistenței macrofinanciare de către UE, a declarat Marco Gemmer, șef adjunct al secției proiecte a Delegației UE. Totodată, expertul european a atras atenția asupra îmbunătățirii informației bugetare și a supravegherii, precum și îmbunătățirea participării publicului în procesul bugetar.

În trecut, Expert-Grup a evaluat acest indice în baza mecanismelor similare cu OBI și a constatat că acesta nu a progresat în ultimii ani, în mare parte din cauza factorilor politici. Moldova a înregistrat în 2015 un scor de transparență de 59 din 100, rămânând neschimbat față de nivelul din 2012, ceea ce indica faptul că Guvernul Republicii Moldova oferă publicului informație bugetară limitată.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18000738

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!