ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tarifele la gazele naturale ar putea să fie reduse cu până la 20 la sută

15:19 | 31.01.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat în debutul ședinței de astăzi a Guvernului că analizele efectuate de Ministerul Economiei și Infrastructurii arată că tarifele la gazele naturale ar putea să fie reduse cu până la 20 la sută, informează MOLDPRES.

„Tarifele se formează la început de an, când se iau în considerare mai mulți factori, inclusiv prețul la gaze, cursul valutar și altele. Cu începere din decembrie, am avut mai multe ședințe la Ministerul Economiei și Infrastructurii, care reprezintă statul în societatea Moldovagaz, căruia i-am solicitat o analiză a situației. Recent, aceasta a fost prezentată într-o ședință comună cu Moldovagaz”, a menționat premierul.

Analiza arată că, luând în calcul devierile negative și pozitive care s-au acumulat pe parcursul anului 2017, există premise de reducere a tarifului cu până la 20 la sută. Un factor este diferența de curs valutar, dar nu este unica, a spus Pavel Filip. El a adăugat că Moldovagaz are altă părere, dar decizia va fi luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Am cerut de asemenea celor de la Moldovagaz să se gândească la un sistem de compensare pentru primele luni ale anului, în cazul în care se ajunge la reducerea prețului, așa încât oamenii să beneficieze de această reducere încă din primele zile ale lui 2018. Consider normal ca cetățenii să plătească noul preț redus începând cu 1 ianuarie 2018, chiar dacă procedurile legale mai durează; acestea trebuie respectate, fără îndoială, însă atunci să se găsească modalitatea de compensare. Fie li se dau oamenilor banii înapoi pe ce au plătit în ianuarie-februarie, de exemplu, fie le vin facturi mai mici în lunile următoare. Urmează deja sa vină Moldovagaz cu soluția”, a adăugat premierul.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18000750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!