ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

20 de persoane, printre care 12 medici, au fost reţinute de CNA

15:41 | 09.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Douăzeci de persoane, printre care 12 angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi opt reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din Chişinău, au fost reţinute astăzi de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie, fiind bănuite de implicare într-un dosar ce vizează comercializarea medicamentelor, comunică MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a menţionat că persoanele sunt suspectate de corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu în dosare ce vizează punerea în aplicare a unei scheme coruptibile prin care agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele.

Reţinerile au avut loc în cadrul unor percheziţii, desfăşurate în mai multe locaţii din ţară, în urma cărora au fost găsite probe importante care demonstrează funcţionarea schemei.

Potrivit datelor CNA, reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare şi îi convingeau, contra unor sume de bani, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi unitatea farmaceutică de unde pot fi achiziţionate acestea. În schimbul serviciilor de promovare, angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic.

În acelaşi dosar, au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care ar fi inclus sau menţinut anumite produse farmaceutice în Lista medicamentelor compensate, acest lucru fiind făcut contrar legii. Suspectaţi de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt şi unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furnizat  companiilor farmaceutice informaţii cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenţie.

În urma percheziţiilor de astăzi ofiţerii CNA, au ridicat bani necontabilizaţi, destinaţi remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale. Totodată, au fost confiscate liste cu o evidenţă nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă până la 10 ani de închisoare, iar angajaţii companiilor farmaceutice - până la 6 ani de detenţie.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18001060

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!