ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova Fruct a anunțat un concurs pentru selectarea companiei care va exporta mere în Emiratele Arabe Unite

14:12 | 12.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a anunțat un concurs de selectare a unei companii pentru livrarea unui container de mere în stare proaspătă pe piața Emiratelor Arabe Unite, scrie MOLDPRES.

Organizatorii se obligă să suporte cheltuielile de transportare, inclusiv livrarea containerului maritim la rampa de încărcare a mărfurilor și înapoi în port, încărcarea pe navă, transportarea maritimă. Producătorul va livra mere solicitate pe piața Orientului Mijlociu: soiuri roșii (Red (Chief, Delicious), Gala, etc.) sau Golden, calitatea 1 conform cerințelor internaționale.

Moldova Fruct precizează că în perioadă 18-22 februarie curent, un grup format din producători, procesatori și exportatori de fructe, nuci și miere au participat, cu suportul Moldova Fruct și proiectului USAID Agricultura performantă în Moldova, într-o misiune de afacere în cadrul expoziției internaționale Gulfood, Dubai. Producătorii au reușit să stabilească mai multe contacte cu potențiali cumpărători de pe piața Orientului Mijlociu.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), piața CSI rămâne a fi una tradițională pentru exportul fructelor proaspete. În anul trecut au fost exportate 177 mii tone de mere, inclusiv 173 mii tone în Federația Rusă. ANSA remarcă totodată că fructe în stare proaspătă sunt livrate nu numai pe piețele tradiționale ale țărilor CSI (Belarus și Federația Rusă), dar și pe alte piețe, inclusiv ale Uniunii Europene. De exemplu: prunele în starea proaspătă sunt exportate în 16 țări, devenind un produs atractiv pentru România, Estonia, Polonia, Slovacia, Cehia, Letonia, Croația, Germania.

Directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi, a declarat recent, într-o conferință de presă, că autoritățile moldovenești depun eforturi pentru a deschide piețe noi de export. Se lucrează pentru a obține dreptul de a exporta spre India, de exemplu. Potrivit lui, acolo sunt mai mulți operatori care deja au manifestat interesul în discuții cu Moldova Fruct de a prelua cantități de 300 mii de tone și mai mult. Sunt examinate posibilitățile de export în Israel, Arabia Saudită și alte țări.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18001950

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!