ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Casa de cultură din satul Carmanova din stânga Nistrului este modernizată cu sprijinul UE

12:48 | 15.03.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Peste 150 de mii de euro a acordat Uniunea Europeană pentru renovarea  Casei de cultură din satul Carmanova din stânga Nistrului. Lucrările prevăd şi instalarea unui sistem de încălzire modern, care urmează să fie finalizat până la începerea viitorului sezon rece, transmite MOLDPRES.

„Clădirea a fost construită în anii 70 ai secolului trecut și de atunci nu a fost reparată niciodată. Sistemul de încălzire a fost distrus  încă în anii 90. De termoizolare, canalizare sau apeduct – nici vorbă.  Pentru că regimul termic nu era respectat, în unele săli cădea tencuiala de pe pereți și tavan, iar tablourile, costumele și alte bunuri se deteriorau. Chiar și în asemenea condiții, zece colective își desfășurau activitatea neîntrerupt. Iarna încălzeam cu reșoul două încăperi, în care, conform unui grafic, desfăşuram activitățile”, a povestit Natalia Stoian, directorul  instituției.

În prezent, lucrările de reparație la Casa de cultură din Carmanova sunt în toi. Se instalează un sistem de încălzire, sunt schimbate geamurile, clădirea va fi racordată, până în luna mai, la canalizare și apeduct, vor fi renovate sălile de repetiții și sala mică de festivități. De condiții mai bune vor beneficia nu doar copiii și adulții care fac parte din colectivele artistice și cercurile de creație, dar și oamenii care vin la manifestări culturale.

„La activitățile desfășurate la Casa de cultură vin săteni de diferite vârste, între  5 şi 60 de ani. Unii fac canto, alții frecventează cercurile de dans. Mulți vin aici ca să învețe să facă lucruri hand-made. De sărbători, sala Casei de cultură e plină. Lumea e setoasă de evenimente culturale”, a afirmat Natalia Stoian.

Datorită relațiilor strânse cu colectivele artistice de pe malul drept, Casa de cultură din Carmanova va deveni un Centru regional de creație. Aici se vor desfășura concerte și activități artistice cu participarea formaţiilor de pe ambele maluri ale Nistrului. „Avem legături cu colective din dreapta Nistrului și sperăm să amplificăm această colaborare după ce vom avea condiții mai bune”, a subliniat directorul Casei de cultură.

Casa de cultură din Carmanova este unul dintre  cele peste 80 de obiective de infrastructură renovate prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Proiectul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în acţiuni comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18002059

img18002059

img18002059

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!