ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experți americani îi instruiesc pe bibliotecarii moldoveni cum să protejeze patrimoniul scris

18:36 | 21.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Doi experți de la Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii, Nancy Lev-Alexander și Alan Haley, îi instruiesc pe bibliotecarii moldoveni în cadrul atelierului cu genericul ”Politica de prezervare a colecțiilor de documente”, care se desfășoară în perioada 21-23 martie la Centrul de Formare Continuă al Bibliotecii Naționale, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că evenimentul este organizat în cadrul proiectului ”Salvgardarea hrisoavelor basarabene din perioada țaristă (1812-1917), implementat de BNRM  în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ambasada SUA la Chișinău, Biblioteca Congresului SUA și Liga Bibliotecarilor din R. Moldova „Alexe Rău”.

Potrivit sursei citate, timp de trei zile, cei doi formatori din Washington își vor împărtăși experiența lor privind prezervarea colecțiilor din cadrul Bibliotecii Congresului SUA. Astfel, bibliotecarii din țara noastră responsabili de colecțiile bibliotecii vor avea ocazia să discute și să se expună pe larg asupra subiectului abordat, precum și să însușească unele tehnici moderne de prezervare a colecțiilor de documente.

În context, directorul adjunct al Bibliotecii Naționale, Veronica Borș, a afirmat că în prima zi a atelierului experții americani i-au instruit pe bibliotecarii moldoveni cum să salveze colecțiile în situații excepționale: inundații, incendii, cutremure de pământ, conflict armat etc.

Proiectul ”Salvgardarea hrisoavelor basarabene din perioada țaristă (1812-1917) a fost lansat în octombrie 2017 și se va desfășura până în aprilie 2019. Acesta este finanțat de Ambasada SUA prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Salvgardarea Culturală. În cadrul proiectului vor fi restaurate circa 170 de documente patrimoniale – colecția de Hrisoave basarabene a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Următorul atelier cu participarea experților americani va avea loc în luna mai.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18002282

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!