ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 26 martie intră în vigoare noua lege privind energia regenerabilă

12:26 | 23.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Noua lege privind energia regenerabilă, care oferă stimulente majore pentru investitorii în surse regenerabile, intră în vigoare din 26 martie. Principalele prevederi ale legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, precum  și ale proiectului legii cu privire la eficiența energetică au fost dezbătute de actorii din sectorul energetic la mesele rotunde organizate de către Asociația Consumatorilor de Energie în cadrul expoziției Moldenergy, informează MOLDPRES.

Potrivit legii, investitorii care vor veni cu proiecte de surse regenerabile ce produc energie electrică cu puteri de până la o limită vor fi acceptați în baza principiului „primul venit – primul servit”, oferindu-le un tarif fix la energia produsă pentru o perioada de 15 ani. Investitorii cu proiecte cu capacități mai mari decât limita stabilită vor participa la o licitație prin care va fi determinat prețul la energia achiziționată de la ei pentru aceeași perioadă de timp.

Legea mai prevede un mecanism stimulator cunoscut drept contorizare netă. Astfel, consumatorii ce dispun de instalații de producere a energiei electrice din resurse regenerabile cu puterea de până la 200 kW,  pot injecta în rețea tot surplusul lor de energie, ca la un anumit interval de timp să se facă bilanțul.

Șeful Direcției politici în domeniul energetic al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Călin Negură, a menționat că „în procesul elaborării legii și cadrului normativ respectiv s-a ținut cont de experiența țărilor care au trecut deja prin procesul de promovare a surselor regenerabile de energie, cum ar fi România, Polonia -  care au fost nevoite ulterior să-și revizuiască politica în domeniu. Bazându-ne pe aceste experiențe, Moldova a reușit să dezvolte un cadru normativ comprehensiv, modern”. Guvernul își propune să deschidă piața energiei regenerabile în mod gradual prin organizarea licitațiilor, astfel încât să fie asigurate prețuri minime la achiziționarea energiei și stabilitatea sistemului, a explicat Călin Negură.

Participanții la masa rotundă au arătat și la unele provocări asociate domeniului, cum ar fi costul încă înalt al energiei electrice produse din surse regenerabile, precum și problema variabilității surselor fotovoltaice și eoliene și necesitatea unor surse de echilibrare a sistemului.

 „Republica Moldova are șanse reale să devină independentă energetic în perioada 2050-60, dacă va investi în utilizarea surselor regenerabile de energie și implementarea măsurilor de eficiență energetică”, a menționat directorul executiv al Asociației Consumatorilor de Energie, Mihail Stratan.

Proiectul legii privind eficiența energetică prevede elaborarea și punerea în aplicare la nivel raional a planurilor de acțiune în domeniul eficienței energetice, pe o durată de trei ani, sincronizate în timp cu planul național. Aceasta înseamnă că primul plan deja urmează a fi elaborat și implementat pentru perioada 2019-2021. În plus, legea impune implementarea unor sisteme moderne de management a energiei, inclusiv obligativitatea auditului energetic, renovarea anuală a 1% din suprafața totală a clădirilor administrației publice centrale, obligația de a reduce consumul final de energie cu 0,7% anual între anii 2019-20 pentru distribuitorii de energie electrică, gaze naturale, importatori de produse petroliere.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img18002344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!