ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Disputele în cadrul organelor de control vor fi soluționate de un Consiliu

15:57 | 18.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Petițiile și cererile prealabile depuse de persoanele supuse controlului de stat vor fi examinate de un Consiliu, din care vor face parte nu doar reprezentanții organului de control, a autorităților publice locale, dar și a asociațiilor de afaceri. Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea Consiliului pentru soluționarea disputelor din cadrul organelor de control. Astfel de consilii vor fi organizate în toate organele cu funcții de control, informează MOLDPRES.

Deşi crearea acestor consilii era prevăzută de o modificare operată în 2016 la Legea privind controlul de stat, totuşi, până în prezent, consiliile respective încă nu au fost constituite, inclusiv din cauza că nu există reguli clare care să prevadă mai detaliat procedura de organizare şi funcţionare a acestora, menționează Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Proiectul aprobat este conform Programului de activitate a Guvernului Republicii Moldova pentru anii 2016-2018, care prevede „crearea unui cadru instituţional independent pentru examinarea contestaţiilor şi remedierea disputelor comerciale cu agenţii economici naţionali”.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, proiectul Regulamentului reprezintă în sine o inovaţie, deoarece instituie un set de reguli privind procedura prealabilă de soluţionare a contestaţiilor subiecţilor antreprenori supuşi controlului de stat. În particular, este vorba de includerea în consilii a reprezentanților asociațiilor de afaceri, care vor fi selectați prin concurs.

Mandatul asociaţiei de afaceri va fi de trei ani, iar acesta poate fi întrerupt dacă asociaţia îşi încetează activitatea sau nu îşi îndeplineşte angajamentul de a participa la şedinţele Consiliului. Membrul Consiliului va avea dreptul să solicite în caz de necesitate şi a unor subiecte complexe, atragerea unor experţi independenţi.

Consiliile vor ţine evidenţa şi vor sistematiza deciziile emise de acestea, precum şi vor prezenta spre examinare Consiliului Naţional de soluţionare a disputelor în domeniul controlului de stat sinteza problemelor şi situaţiilor care pot constitui practici defectuoase în domeniul controlului de stat.

Proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcţionarea Consiliului pentru soluționarea disputelor din cadrul organelor de control a fost discutat în ședinţa Guvernului din 13 aprilie și restituit pentru examinare suplimentară. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a informat în ședința de astăzi a Executivului că în aceiaşi zi a fost convocată conducerea Serviciului Fiscal de Stat și de comun acord s-a agreat că „Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal, vor elabora și aproba Regulamentele privind modul de organizare și funcționare a consiliilor pentru soluționarea disputelor, în conformitate cu prevederile Codului fiscal și ale Codului vamal”.  

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!