ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procedura de dobândire a cetățeniei R. Moldova prin recunoaștere a fost simplificată

16:56 | 23.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Procedura de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere a fost simplificată, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Servicii Publice, prevederea este valabilă pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă acestea dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate. Modificările au fost operate la Legea cetățeniei, care au intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, persoanele vor fi recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova din momentul depunerii cererii în acest sens. Doritorii din țară se pot adresa la orice Serviciu eliberare a actelor de identitate sau centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova. La înregistrarea cererii, solicitanții prezintă actul de identitate aflat în posesie și documentele de stare civilă. Solicitanții care nu posedă acte vor fi identificați conform procedurii stabilite de legislația în vigoare.

Potrivit datelor statistice, dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. Circa 85 la sută din solicitanţi optează pentru acest procedeu.

Anul trecut au fost depuse peste 1500 de cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, 1309 dintre acestea vizau dobândirea prin recunoaștere. În primul trimestru al anului curent au fost înregistrate 287 de cereri, dintre care 245 au fost examinate conform procedurii de recunoaștere.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18003305

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!