ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autovehiculele din regiunea transnistreană vor fi admise în traficul internațional

16:11 | 24.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. Autovehiculele din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activități comerciale, vor primi plăcuțe neutre și vor fi admise în traficul internațional începând cu 1 septembrie, potrivit unui Acord semnat astăzi de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova. Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean, de aceea locuitorii din regiune care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport doar pe teritoriul țării noastre.

Potrivit Misiunii OSCE în Republica Moldova, implementarea documentului va aduce beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și va avansa procesul de reglementare transnistreană. Șeful misiunii, ambasadorul Michael Scanlan, s-a arătat mulțumit de colaborarea dintre părți. „Abordarea constructivă a negocierilor și implicarea personală a conducerii părților au făcut ca acest progres sa fie posibil. Este o istorie de succes atât pentru Chișinău, cât și pentru Tiraspol. Implementarea noului mecanism va demara în luna septembrie curent”, a spus oficialul.  

Așa-numitul „acord privind plăcuțele de înmatriculare”, împreună cu celelalte două angajamente restante din Protocolul „5+2” de la Viena și cinci acorduri semnate de către părți în luna noiembrie 2017 la Chișinău și Bender, constituie „pachetul din opt puncte”, prioritățile identificate de către părți în primăvara 2017. 

De la începutul anului părțile au implementat trei dintre cele cinci acorduri semnate în luna noiembrie 2017. Acestea se referă la deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, inițierea apostilării diplomelor universității transnistrene de către R. Moldova și asigurarea funcționării școlilor cu predare în grafia latină în regiunea transnistreană. Totodată, acordurile semnate cu privire la restaurarea accesului fermierilor moldoveni la terenurile lor din raionul Dubăsari, precum și reîntregirea piețelor de telecomunicații sunt în proces de implementare.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18003337

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!