ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În satul Palanca a fost depistat un focar de pestă porcină africană

18:36 | 27.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o gospodărie din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin încercările de laborator, a confirmat ieri infecţia la porci domestici într-o gospodărie particulară din această localitate, transmite MOLDPRES cu referire la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă a fost informată despre apariția cazurilor de îmbolnăvire, specialiștii subdiviziunii s-au deplasat la fața locului pentru examinarea situației, unde au prelevat probe pentru analize de laborator și au impus restricții de mișcare a animalelor. 

Preşedintele raionului Ştefan Vodă, Nicolae Molozea, a întrunit astăzi Comisia Antiepizootică Excepțională care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, ANSA a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și este efectuată de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și   eradicarea ei. Totodată, Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii, pieririi animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18003487

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!