ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: „Până la finele actualei sesiuni parlamentare, intenționăm să îndeplinim condiționalitățile pentru a beneficia de asistența UE”

14:11 | 03.05.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Autoritățile de la Chișinău își propun ca până la finele sesiunii parlamentare primăvară - vară să îndeplinească toate condiționalitățile pentru oferirea celor trei tranșe din asistența macro-financiară. Declarația a fost făcută astăzi de către Prim-ministrul Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles în comun cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, și Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, transmite MOLDPRES.

Premierul a apreciat pozitiv relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și a specificat că acestea sunt tot mai dinamice și contribuie la consolidarea democrației în Republica Moldova.

„Vom avansa în procesul de integrare europeană. Intenționăm să promovăm reformele într-un ritm sporit și să ne ținem departe de politică și campania electorală. Obiectivul nostru este cooperarea cu UE și OSCE în mai multe domenii importante. Vom realiza acțiunile necesare pentru combaterea corupției și prevenirea spălării banilor, consolidarea cadrului instituțional și realizarea reformei justiției. Am discutat astăzi despre frauda bancară și am menționat că, în prezent, se lucrează la recuperarea fondurilor. La fel, au fost atestate evoluții pozitive în domeniul financiar-bancar, fapt care va permite ca investitorii să vină în țara noastră. Totodată, am sesizat că a crescut volumul comerțului cu UE, datorită Acordului de liber schimb. Mulțumim UE pentru asistența oferită. Autoritățile de la Chișinău își propun ca până la finele sesiunii parlamentare primăvară - vară să realizeze toate condiționalitățile pentru oferirea tuturor celor trei tranșe din asistența macrofinanciară. Vom face ca integrarea europeană să fie ireversibilă, obiectiv care va rămâne prioritatea numărul unui și după alegerile parlamentare, la care suntem deschiși pentru observatorii internaționali care vor monitoriza procesul electoral”, a spus Filip.

„Am reiterat că toate acordurile stabilite anterior necesită a fi îndeplinite. Acestea vizează: sectorul media, cel al justiției și lupta împotriva corupției. Consiliul Europei are scopul de a ajuta R. Moldova inclusiv în asigurarea energetică a acesteia. De asemenea, Uniunea Europeană va continua să ofere asistența necesară în reglementarea conflictului transnistrean pentru binele cetățenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Este important ca Republica Moldova să implementeze toate punctele prevăzute în Acordul de asociere, iar noi vom oferi ajutorul necesar în acest proces”, a afirmat Federica Mogherini.

La rândul său, Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a încurajat Republica Moldova să continue reformele într-un mod transparent. „Uniunea Europeană va continua să ofere suportul necesar în realizarea reformelor și îndeplinirea condiționalităților stabilite”, a subliniat oficialul.

Prim-ministrul Pavel Filip efectuează, în perioada 2-6 mai, o vizită la Bruxelles, unde participă la cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18003595

img18003595

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!