ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost dezvelit basorelieful academicianului Vasile Anestiadi

15:38 | 04.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Basorelieful academicianului Vasile Anestiadi a fost dezvelit astăzi pe frontispiciul blocului morfologic al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, în ziua în care regretatul savant ar fi împlinit 90 de ani, informează MOLDPRES.

În discursul său, rectorul instituției, academicianul Ion Ababii a menționat că Vasile Anestiadi, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău timp de 23 de ani, ulterior rector viager al Universității, a fost reprezentantul unei generații de medici iluștri, pedagogi și manageri cu nume și fapte de rezonanță, a generației care a trecut prin război, foamete și nedreptăți sociale.

”Din anul 1946, și-a legat destinul de Institutul de Medicină, unde a evoluat în ascensiune pe toate treptele carierei universitare: student, doctorand, profesor universitar, prorector, rector al Institutului și președinte al Consiliului rectorilor din R. Moldova. Investigațiile științifice ale savantului Vasile Anestiadi țin de domeniile patologiei, patobiologiei și biogerontologiei. În aceste domenii a elaborat teoria ateroslerozei incipiente, a implementat noțiuni fundamentale noi în geneza acestui fenomen, a depistat fazele precoce ale ateroslerozei. Rezultatele cercetărilor sale științifice și-au găsit reflectarea în cele peste 700 de publicații, inclusiv 10 monografii”, a accentuat rectorul USMF.

La rândul său, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca, a afirmat că Vasile Anestiadi a fost o personalitate de o înaltă ținută civică și verticalitate, un militant activ pentru cauza comună și idealurile neamului nostru. ”Trăgându-se dintr-o familie de greci, poseda certificatul de naștere al bunelului, care era născut în Grecia, în baza căruia a devenit cetățean al Greciei. La vârsta de doar 27 de ani, susține teza de doctor în științe medicale, iar la 35 de ani – cea de doctor habilitat și la 37 de ani a fost ales membru al AȘM”, a subliniat președintele AȘM.

Despre viața și activitatea regretatului savant au mai vorbit academicianul Gheorghe Ghidirim, membrul-corespodent al AȘM, Ieremia Zota, profesorii universitari Boris Topor, Vladimir Remiș și Ilie Țâple.

Vasile Anestiadi s-a născut la 4 mai 1928 în comuna Sărătenii Vechi, Orhei, astăzi raionul Telenești. Timp de  trei decenii a fost șef al Catedrei de patomorfologie, a ocupat funcția de prorector pentru activitate științifică,  de rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. În perioada 1986-1991, Vasile Anestiadi a fost conducător al Laboratorului de patologie, iar începând cu anul 1991 exercită funcția de director al Centrului Științific de Patobiologie al Academiei de Științe a Moldovei.

Pentru realizările în domeniul didactic și științific academicianul Vasile Anestiadi a fost desemnat Laureat al Premiului de Stat al RSSM și decorat cu Ordinul Republicii, dar și cu alte distincții importante. Vasile Anestiadi s-a stins din viață la 13 noiembrie 2014.

Basorelieful a fost realizat de consăteanul său, artistul plastic Leonid Popescu.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)  

img18003651

img18003651

img18003651

img18003651

img18003651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!