ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou Centru de informare în afaceri va promova potenţialul economic din nordul ţării

09:31 | 25.05.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Un nou Centru de Informare şi Consiliere în Afaceri a fost deschis ieri la Bălţi, în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Structura va veni în sprijinul mediului de afaceri şi autorităţilor locale din zonă şi va oferi toate datele cu privire la oportunităţile investiţionale din regiune, transmite MOLDPRES.

Scopul Centrului este de a lansa o platformă pentru promovarea potențialului economic și investițional al Regiunii de Dezvoltare Nord, ceea ce va încuraja crearea locurilor de muncă, pe termen lung. Echipa Centrului va oferi consultanță privind oportunitățile de finanțare și va monitoriza dinamica investițiilor în nordul țării. Totodată, Primăriile și întreprinderile mici şi mijlocii din nordul țării vor fi informate periodic despre investitorii interesați să înființeze afaceri și să stabilească parteneriate cu agenții economici din regiune. 

Centrul de Informare și Consiliere în Afaceri a fost creat prin intermediul proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Proiectul este implementat de programul ceh People in Need Moldova, în parteneriat cu ADR Nord și Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”.

„În Regiunea de Nord mereu s-a investit în oameni. În acest sens este de remarcat efortul ADR Nord și al Universității de Stat ”Alecu Russo”. Forța de muncă și dezvoltarea capacităților sunt aspecte importante de care trebuie să ținem cont în contextul atragerii investițiilor în regiune”, a menţionat, în cadrul conferinței de lansare a Centrului, Dorin Andros, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

La rândul său, ambasadorul Cehiei în R. Moldova, Zdeněk Krejčí, a exprimat disponibilitatea țării sale de a intensifica în continuare relațiile de colaborare cu Republica Moldova, arătându-se încrezut că “cele două state pot obține rezultate importante în plan economic, inclusiv la nivel regional”. 

„Am început să colaborăm în anul 2011, atunci când politica de dezvoltare regională în R. Moldova se afla la început de cale. De atunci, am fost beneficiari de granturi mici din partea Ambasadei Cehiei la Chişinău. În prezent, cu sprijinul partenerilor cehi, implementăm un important proiect de dezvoltare a afacerilor în regiune, precum și un proiect prin care vom elabora strategia și planul de acțiuni în domeniul specializării regionale", a relevat Vitali Povonschi, directorul ADR Nord.

Proiectul „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova”, al cărui buget se cifrează la 550 de mii de euro, va fi implementat până la sfârșitul anului 2019.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18004368

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!