ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat un protocol privind implementarea înțelegerilor aprobate în cadrul diferendului transnistrean

13:26 | 30.05.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Reprezentanții oficiali ai Chișinăului și Tiraspolului în diferendul transnistrean au semnat astăzi un protocol prin care și-au asumat responsabilitatea de a implementa cele șase înțelegeri semnate de părți în noiembrie 2017 și aprilie 2018. Anunțul a fost făcut în urma unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”, care a avut loc ieri și astăzi la Roma, Italia, transmite MOLDPRES.

În cadrul reuniunii oficiale au fost discutate progresele obținute de către Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet Berlin plus, precum și alte subiecte de actualitate de pe agenda procesului de negocieri. De asemenea, au fost prezentate prioritățile în procesul de reglementare transnistreană pentru perioada următoare.

Discuțiile au fost prezidate de Franco Frattini, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru reglementarea transnistreană. Acesta a mulțumit participanților pentru eforturile depuse în cadrul discuțiilor. „Trebuie să ne dăm bine seama că discuțiile și deciziile luate au impact direct asupra populației. Am reușit să facem o evaluare substanțială și să analizăm acțiunile ulterioare. Reiterăm că vom oferi tot suportul necesar în atingerea progreselor și soluționarea problemelor pentru binele cetățenilor”, a spus Frattini.

Viceprim-ministrul și reprezentantul politic al Chișinăului, Cristina Lesnic, a subliniat că participanții au discutat despre așteptările locuitorilor și identificarea unor soluții ce pot sprijini procesul de reglementare transnistreană.

„Cetățeanul este prioritatea numărul unu a Republicii Moldova, de aceea ne dorim să obținem doar beneficii pentru locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru. Am avut mai multe discuții complexe și am promovat în primul rând interesul cetățenilor. Am evaluat stadiul de implementare a deciziilor. Am discutat despre mecanismul de recunoaștere a diplomelor de studii, care deja funcționează. Un alt subiect discutat au fost școlile cu predare în grafie latină, accesul țăranilor la terenurile din regiune, începând cu 1 august, telefonia fixă, funcționalitatea podului dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc, precum și accesul automobilelor din regiune în traficul internațional, fapt care va fi posibil din toamna anului curent. Ne dorim să depunem tot efortul necesar pentru atingerea succeselor și să înlăturăm barierele care ar împiedica evoluția procesului de reglementare transnistreană”, a afirmat Lesnic.

La rândul său, reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, a menționat că partea transnistreană își asumă implementarea tuturor înțelegerilor semnate anterior. „Apreciem discuțiile productive desfășurate în cadrul formatului „5+2”. Faptul că părțile au semnat anterior mai multe protocoale importante ne-a arătat că datorită voinței politice putem obține rezultate pozitive. Reiterăm că avem dorința de a realiza toate înțelegerile. Apreciem rezultatele pozitive, totuși ne dorim atestarea unor progrese în soluționarea cauzele penale inițiate pe numele unor persoane din regiune. În continuare vom monitoriza implementarea înțelegerilor și vom acționa în conformitate cu prioritățile cetățenilor”, a remarcat Ignatiev.

Întâlnirea a reunit reprezentanți ai părților, mediatori și observatori de la Chișinău și regiunea transnistreană, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, precum și Uniunea Europeană și SUA.

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” a avut loc în noiembrie anul trecut la Viena, Austria.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18004525

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!