ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi a ajuns la cea de XXVII-a ediție

14:34 | 02.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Șase concerte simfonice și camerale vor avea loc în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi, care se va desfășura în perioada 4-9 iunie la Chișinău, informează MOLDPRES.

Festivalul se va deschide pe 4 iunie, la ora 18.00, cu un concert al Orchestrei Naționale de cameră a Sălii cu Orgă, sub conducerea maestrului Vladimir Andrieș cu participarea Corului de cameră, condus de Ilona Stepan. Potrivit compozitorului Ghenadie Ciobanu, fondatorul și directorul festivalului, în obiectivul ediției din anul curent au intrat lucrări simfonice, camerale ale compozitorilor români, spanioli, francezi, ruși și ale clasicilor muzicii contemporane universale. Programele ediției încadrează trei concerte orchestrale, dintre care două – simfonice. 

”Festivalul urmărește drept scop familiarizarea specialiștilor, creatorilor de muzică, interpreților, criticilor muzicali de la noi, dar și publicului meloman, cu valorile artei contemporane muzicale, internaționalizarea creației muzicale și artei interpretative autohtone prin conectarea la procesele muzicale de pe glob și formarea unui spațiu al artei muzicale contemporane”, a precizat Ghenadie Ciobanu.

Concertele camerale vor avea loc pe 5 iunie, Sala cu Orgă, și pe 6 iunie, la Filarmonica Națională. Cele două concerte simfonice se vor desfășura în zilele de 7 și 8 iunie. Concertele orchestrale sunt parte a proiectului ”Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului” și sunt organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu – unul din co-organizatorii proiectului. Concertele simfonice vor fi susținute de Orchestra Simfonică Națională a Companiei Teleradio-Moldova și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, la pupitrul dirijoral se vor afla maeștrii Gheorghe Mustea și Mihai Agafița. Ultimul concert simfonic din cadrul ediției face parte din proiectul de colaborare dintre Zilele Muzicii Noi și Festivalul Internațional Transfest. Acesta va cuprinde creații ale compozitorilor din Belarus, Rusia și Republica Moldova și va fi dirijat de compozitorul și dirijorul Oleg Palymski.

În cadrul ediției  din anul curent este preconizat și un master-class al compozitorului și muzicologului, profesor universitar, doctor Sorin Lerescu (România).

Intrarea la toate concertele este liberă.

Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi a fost fondat în anul 1991.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18004630

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!