ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Spitalul raional Călăraşi a fost eficientizat energetic cu susţinerea Germaniei

16:26 | 29.06.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Un proiect de sporire a eficienţei energetice a Spitalului raional Călăraşi a fost finalizat, cu susţinerea Guvernului Germaniei. O comisie specială a evaluat ieri lucrările în cadrul recepţiei finale, pe care le-a apreciat ca fiind conform normelor, transmite MOLDPRES.

În cadrul proiectului, la principala instituţie medicală din Călăraşi au fost reconstruite centrala şi reţelele termice, în complex cu instalaţia solară  pentru încălzirea apei.

Astfel, la spital au fost instalate trei cazane noi, pe bază de gaze naturale, capacitatea fiecăruia fiind de 780 kW, au fost montate panouri solare, două puncte termice (1600 kW) pentru blocurile 1 și 2 și a fost construit traseul termic, cu o lungime de 504 metri. „Aceste acțiuni contribuie la îmbunătățirea confortului pacienților, a actului medical, dar și la reducerea cheltuielilor pentru asigurarea încălzirii instituției în timpul iernii”, au explicat surse de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, instituţie care s-a ocupat de implementarea proiectului.

“Ne aşteptăm la economii considerabile pentru bugetul raionului. Noul echipament ne va permite să optimizăm cheltuielile de întreţinere a spitalului, mai ales în perioada rece a anului, cu aproximativ 30%. În fiecare an în spital sunt internaţi în medie şapte mii de pacienţi, cărora suntem obligaţi să le oferim condiţii optime”, a precizat, solicitat de MOLDPRES, Sergiu Artene, preşedintele raionului Călăraşi.

Realizarea acestor obiective a fost posibilă cu susținerea financiară din partea Guvernului Germaniei, prin intermediul proiectului „Sporirea eficienței energetice a IMSP Spitalul raional Călărași”. Acesta face parte din programul de amploare - „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Lucrările de renovare a Spitalului raional Călăraşi au fost lansate în 2017, iar costul total al investițiilor  este de 8,4  milioane de lei.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18005606

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!