ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenţei

08:54 | 04.07.2018 Categorie: Externe

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Statele Unite ale Americii (SUA) sărbătoresc astăzi aniversarea adoptării Declaraţiei de independenţă de la 4 iulie 1776, când a fost proclamată independenţa faţă de Regatul Marii Britanii, informează MOLDPRES.

Ţara cuprinde 50 de state şi un district federal (Columbia). Are o suprafaţă de 9,8 mil. km pătraţi şi o populaţie de 325,7 milioane de locuitori. Capitala SUA este oraşul Washington. Alte oraşe sunt: New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia, San Diego, Boston, San Francisco ş.a.

Economia Statelor Unite este cea mai mare din lume. Cu o valoare de 18 trilioane de dolari, reprezintă un sfert (24,3%) din avuția globală, arată datele Băncii Mondiale, citate de World Economic Forum.

SUA exportă mijloace de transport, echipamente şi utilaje industriale, maşini-unelte, aparataj electrotehnic şi electronic, produse chimice, textile ş.a. Importă materii prime miniere, petrol, ceai, cafea, produse alimentare. Comerţ exterior cu Canada, Japonia, Mexic şi ţările vest-europene.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 28 februarie 1992.

În vederea impulsionării relaţiilor economice dintre RM şi SUA, în anul 2003 a fost creat Comitetul moldo-american de cooperare comercial-economică. Ultima ședință a acestuia a avut loc la Washington, la 3 martie 2014, în cadrul vizitei oficiale în SUA a prim-ministrului RM de atunci, Iurie Leancă.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al R. Moldova cu SUA în 2017 a înregistrat suma de 89,04 mil. dolari SUA, dintre care exportul a constituit 18,8 mil. dolari SUA, iar importul – 70,2 mil. dolari SUA. În comparaţie cu schimburile comerciale din anul 2016, pe parcursul anului 2017 se observă o majorare a exporturilor în SUA cu 10,7% şi o creştere a importurilor cu 31,8%.

Din 1992, Statele Unite ale Americii au acordat Republicii Moldova asistenţă financiară în valoare de aproape 1,4 miliarde dolari SUA. În 2017, volumul asistenţei oferite prin USAID a constituit aproximativ 23,7 mil. dolari SUA.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18005739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!