ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Exporturile moldovenești au crescut în primele cinci luni ale anului curent cu circa 30%

14:52 | 06.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Exporturile Republicii Moldova au crescut, în primele cinci luni ale anului curent, cu 28,5%, față de aceeași perioadă a anului 2017, ajungând la cifra de 1,101 mlrd de dolari SUA, informează MOLDPRES.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene dețin o cotă de 67,9%, cu 4,6 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, în țările CSI au ajuns 16,1 la sută din produsele moldovenești exportate în intervalul de timp menționat. 

Datele Biroului Național de Statistică arată că Republica Moldova a exportat, în perioada ianuarie-mai, mai multe legume și fructe, cereale, semințe, băuturi alcoolice și nealcoolice.

Și valoarea mărfurilor importate în lunile ianuarie-mai 2018 s-a majorat cu 27 la sută, alcătuind 2276,3 mil. dolari SUA. În particular, au crescut importurile de legume și fructe, cereale, carne, produse alimentare, petrol.

Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în intervalul ianuarie-mai 2018 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 1,175 mlrd dolari SUA, cu 25,6% mai mare față de cel înregistrat în perioada similară din anul 2017.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18005853

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!