ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea PDM a comentat decizia Parlamentului European de a bloca finanţarea Moldovei

14:25 | 06.07.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. ”Prin votul adoptat ieri în Parlamentul European s-a dat semnalul că cetățenii moldoveni nu sunt tratați în mod egal”, a declarat astăzi liderul democraţilor Vlad Plahotniuc, la finele şedinţei săptămânale a PDM, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Plahotniuc, rezoluţia adoptată în Parlamentul European nu va afecta cursul european al R. Moldova. “PDM rămâne deplin angajat în procesul de reforme și implementare a bunelor practici occidentale în țara noastră, indiferent de ce jocuri politice se vor face în continuare. Am cerut azi colegilor din Guvern și Parlament să revadă și colaborarea noastră cu Uniunea Europeană în sensul îmbunătățirii și dinamizării ei, începând de la acțiunile comune, până la o comunicare mai deschisă și mai eficientă. Toate reformele pe care le-am făcut până acum, nu au avut doar scopul de a îndeplini angajamentele asumate în raport cu partenerii externi, dar au avut rolul de a moderniza țara noastră. Ne-am asumat costuri electorale imense, pentru a implementa aceste reforme, dar am considerat că merită să ne angajăm acest risc, deoarece, pe termen lung, efectele vor fi benefice pentru oamenii din Republica Moldova”, a spus Plahotniuc.

În context, șeful democraţilor a specificat că Fondul Monetar Internațional a acordat o nouă tranșă Moldovei, după ce au fost îndeplinite angajamentele asumate de autorități. “La fel, am îndeplinit integral și angajamentele în raport cu Uniunea Europeană, însă, acolo un grup parlamentar, care susține politic unele partide de opoziție de la noi, a decis că moldovenii trebuie să sufere mai departe, doar pentru ca unii politicieni să aibă beneficii electorale în viitoarele alegeri. Unii au considerat că pot să recurgă la un gest incorect față de cetățenii noștri și să-i pedepsească, pe motiv că Guvernul nu a acceptat să se implice în justiție ca să determine schimbarea deciziei privind invalidarea alegerilor”, a adăugat Plahotniuc.

Preşedintele PDM a menţionat că rezoluţia adoptată de Parlamentul European ar putea scădea încrederea cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană. El a precizat că Guvernul, dar şi majoritatea parlamentară  rămân ferm angajați pe calea reformelor și modernizării europene a țării şi rămân deschiși conlucrării cu partenerii externi. “Chiar și după această măsură nedreaptă față de cetățenii Moldovei, PDM rămâne recunoscător oficialilor europeni, care conlucrează activ și eficient cu Guvernul, iar răspunsul nostru va fi unul bazat pe rezultate concrete, la fel ca și până acum”, a conchis liderul democraţilor.

Ieri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la criza politică din Republica Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Rezoluția a fost adoptată cu votul a 343 de europarlamentari din cei 538 prezenți la ședință.

Potrivit documentului, Parlamentul European „își exprimă profunda îngrijorare cu privire la decizia luată de Curtea Supremă de Justiție de a anula rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al orașului Chișinău și îndeamnă Comisia Europeană să suspende atât plățile prevăzute de asistența macrofinanciară, cât și sprijinul bugetar pentru Moldova”.

Tot ieri, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a anunțat că UE a suspendat plata primei tranșe din Programul de asistență macrofinanciară pentru R. Moldova.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18005854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!