ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii decorați cu „Crucea Misiunilor Internaţionale” vor beneficia de alocaţie nominală

15:27 | 11.07.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Participanții la misiuni și operațiuni internaționale care au fost decorați cu „Crucea Misiunilor Internaționale” vor beneficia, deopotrivă cu beneficiarii de pensii și alte categorii de persoane, de alocație nominală pentru merite deosebite față de stat, potrivit unei aviz la proiectul de lege privind modificarea și completare Legii cu privire la veterani, adoptat în ședința de astăzi a Guvernului, informează MOLDPRES.

Prin acest proiect de lege se urmăreşte asigurarea unor măsuri suplimentare de protecţie socială pentru cetăţenii Republicii Moldova care au participat la misiuni şi operaţii internaţionale.

Potrivit Ministerului Apărării, anual, în cadrul misiunilor/operaţiilor internaţionale participă circa 100 de cetăţeni ai Republicii Moldova (16 militari în misiuni internaţionale sub egida ONU, 80-82 militari în misiunea KFOR (Kosovo), 1-2 persoane în alte misiuni). Ministerul mai subliniază că în corespundere cu Legea cu privire la veterani, persoanele decorate cu distincţii de stat de tip „cruce” urmează să beneficieze de dreptul la alocaţie nominală doar în cazul în care le va fi stabilită pensia în conformitate cu legislația în vigoare.

Date ale Ministerului Apărăii denotă că, începând cu anul 1997 şi până la momentul actual, în cadrul misiunilor şi operaţiilor internaţionale au participat circa 600 de militari. Dintre aceştia, s-au eliberat din serviciul militar cu dreptul la pensie 120 persoane, aproximativ jumătate din ele fiind decorate cu diferite distincţii de stat. Anual se eliberează din serviciul militar prin contract, cu dreptul de a primi pensie, aproximativ 20 de militari care anterior au participat la misiuni sau operaţii internaţionale.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18005985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!