ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din raionul Leova

16:25 | 13.07.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip, alături de conducătorii instituțiilor cheie în administrarea mediului economic, au avut astăzi o întrevedere cu oamenii de afaceri din raionul Leova, pentru a evalua în comun climatul investițional din regiune, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Executivului, în discuții, premierul a apreciat diversitatea și specificul afacerilor dezvoltate în raionul Leova, unde sunt înregistrate peste 8 000 de întreprinderi mici şi mijlocii, cele mai multe fiind gospodării agricole. Prim-ministrul a reiterat că eforturile Guvernului sunt orientate spre îmbunătăţirea climatului investiţional în ţară şi a optat pentru un dialog constructiv cu antreprenorii din regiune, pentru a afla din prima sursă pe ce segmente poate interveni Executivul pentru a facilita activitatea întreprinzătorilor.

În această ordine de idei, au fost menţionate măsurile deja întreprinse de Guvern - instituirea moratoriului pe controale, reducerea instituţiilor cu funcţii de control şi a numărului actelor permisive de la 416 la circa 150, dintre care 29 sunt eliberate în cadrul Ghişeului unic, lansat recent. „Este important ca aceste acte să fie oferite în condiţii confortabile, actele vor fi eliberate agenţilor economici la prezentarea unui singur act - buletinul de identitate”, a spus prim-ministrul.

Totodată, a fost aprobată politica bugetar-fiscală pe o perioadă de trei ani şi a fost perfecţionat Codul muncii. Iar pentru susţinerea tinerilor care lansează afaceri în agricultură vor fi acordate subvenții în avans, anul acesta fiind alocate 45 milioane de lei. Pavel Filip a spus că urmează şi alte iniţiative pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Cadrul discuţiilor a fost utilizat de către agenţii economici pentru a sesiza autorităţile despre dificultăţile pe care le întâmpină în activitatea lor. Astfel, au fost menţionate: lipsa pieţei interne de desfacere pentru produsele agricole, probleme la curățarea terenurilor agricole neprelucrate, impozitarea excesivă la importul de tehnică agricolă performantă, deficienţe în accesarea granturilor europene, dar şi pierderile înregistrate în urma deconectării agenţilor economici de la energia electrică.

Şeful Executivului a menționat că propunerile constructive expuse de către antreprenori vor fi evaluate, inclusiv pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, pentru elaborarea inițiativelor care ar soluţiona problemele sesizate.

img18006126

img18006126

img18006126

img18006126

img18006126

img18006126

img18006126

img18006126

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!