ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Operatorul de cinema și maestrul fotograf Pavel Balan își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare

18:07 | 17.07.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Cunoscutul operator și regizor de cinema, maestrul fotograf Pavel Balan,  laureat al Premiului de Stat, a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1938 în comuna Hâncești, raionul Fălești. În 1965 a absolvit Facultatea de Operatori de Imagine a Institutului Unional de Cinematografie din Moscova  (VGIK), clasa profesorului Boris Volcek. Din 1964, lucrează la Studioul „Moldova-film”, mai întâi în calitate de operator de filme documentare.

Chiar de la începutul carierei sale, în primii trei ani de activitate, împreună cu Vlad Ioviţă a realizat pelicule documentare  de valoare ale cinematografiei naționale, precum  „Piatră, piatră...”, „Fântâna”, „De-ale toamnei” - 1966, pentru care au primit premiul „Micul chihlimbar” la Festivalul Regional al celor cinci foste republici unionale (Bielorusia, Letonia, Lituania, Estonia şi Moldova) în 1966. În anul 1967, împreună cu scenaristul Vlad Ioviţă şi regizorul Gheorghe Vodă, participă în calitate de operator principal la filmarea peliculei artistice de lung metraj „Se caută un paznic”, prima peliculă realizată în limba română, pentru care a primit la Festivalul Regional de la Riga diploma de „Cel mai bun operator”.

A mai participat la realizarea filmelor de ficțiune  „Podurile”, „Răsari, soare”, „Toate probele sunt contra lui”, „Mark Twain acuză...”, „Făt-Frumos”, „Codul - Fulgerul de Sud”, „Ar fi avut o altă soartă”, „Rătăcirea demonului blând”, „Corespondentul vostru special” etc. A colaborat cu regizorii Vasile Pascaru, Nicolae Ghibu, Valeriu Jereghi, Tudor Tătaru ș.a.

În anii `80, a debutat ca regizor şi scenarist, turnând mai multe filme documentare, în care a evocat datinile şi obiceiurile populare, istoria neamului și importante personalități moldovenești („Varlaam”, „Anastasie Crimca”, „Petru Movilă”, „Vasile Lupu” etc.).

A realizat volumele „Poliptic Moldav” (apărut în 1985), o carte de vizită a Republicii Moldova,  „Icoana sufletului nostru”, „Ștefan cel Mare și Sfânt”, „Tradiții populare în arhitectura moldovenească”, „Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Căușeni”, „Cetățile sufletului. Mănăstiri și schituri basarabene” și ”Rugă pentru neam”,  un album despre arta Moldovei din secolele XIV-XX.

Pavel Balan a fost distins în 1983 cu premiul ”Boris Glavan” și în 1988 – cu Premiul de Stat al RSSM.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18006248

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!