ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău va fi edificat monumentul în comemorarea unuia dintre cele mai vechi locașuri de cult din capitală

15:09 | 18.07.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi hotărârea cu privire la edificarea în municipiul Chişinău a monumentului în comemorarea unui dintre cele mai vechi locașuri de cult din capitală, Biserica „Sfântului Ilie”, informează MOLDPRES.

Monumentul se prevede a fi edificat pe strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni din municipiul Chişinău, pe locul unde era amplasată biserica „Sf. Ilie’' (Ilinscaia) din secolul al XVIII-lea, demolată în anul 1960, notează Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Cheltuielile pentru elaborarea documentaţiei de proiect privind realizarea monumentului şi executarea lucrărilor de edificare/instalare, precum şi pentru amenajarea terenului aferent, vor fi acoperite de către Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove.

Biserica „Sfântului Ilie” se numără printre cele mai vechi locaşuri de cult din Chişinău. După „Condica formelor de la ţinutul Lăpuşnei” Biserica „Sfântului Ilie” a existat până la 1799, în lemn, iar în 1808, fiind rezidită în piatră, după stilul bisericilor moldoveneşti, mai cu seamă acelor din Chişinău: Buna-vestire, Sfinţii Arhangheli sau Catedrala Veche şi Naşterea Maicii Domnului.

Biserica avea formă de corabie, tipică vechilor biserici din secolul al XVII-lea, a fost înzestrată cu un număr foarte mare de cărţi vechi, întrebuinţate în cult bisericesc, acestea fiind în limbile română, slavonă şi greacă.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img18006283

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!