ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va fi majorat până la 50 000 de lei

16:28 | 18.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Plafonul de garantare a depozitelor bancare va fi majorat de la 20 000 de lei la 50 000 de lei. Fondul va garanta depozitele în monedă naţională şi în valută străină deţinute atât de persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cum este în prezent, cât și de „persoanele juridice de drept privat”. Un proiect de lege ce conține aceste modificări a fost avizat pozitiv astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, anual  Banca Națională a Moldovei (BNM) clasifică băncile în trei categorii de risc (A, B și C). Trimestrial, băncile din categoria de risc A achită în Fond o contribuție trimestrială în mărime de 0,08% din valoarea depozitelor garantate în băncile respective. Băncile din categoria B achită o contribuție în mărime de 0,1% din valoarea depozitelor garantate, iar băncile din categoria de risc C – 0,12%.

Modificările prevăd că BNM poate acorda Fondului asistență de lichiditate în situații de urgență pe termen nu mai mare de trei luni, cu condiția garantării integrale a acesteia cu valori mobiliare de stat aflate în portofoliul Fondului. Iar Ministerul Finanțelor acordă împrumut Fondului în vederea efectuării la timp a plăților către deponenții depozitele cărora au devenit indisponibile.

La elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de ultimele recomandări formulate ca urmare a evaluării sistemului financiar al Republicii Moldova de către FMI.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18006294

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!