ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul român Adrian Păunescu ar fi împlinit 75 de ani

10:54 | 20.07.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Poetul, eseistul, publicistul și omul politic român Adrian Păunescu, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, ar fi împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 20 iulie 1943 în satul Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia. Copilăria și-a petrecut-o la Bârca, Județul Dolj, România. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova și a studiat filologia la Universitatea din București. Este cunoscut şi ca organizator al Cenaclului "Flacăra". Din 1973, conduce Revista "Flacăra". În toamna anului 1990 a fondat Revista "Totuşi iubirea".

Potrivit criticilor literari, Adrian Păunescu este unul dintre cei mai prolifici scriitori români. A editat peste 50 de volume de poezii, eseuri, publicistică, discursuri cu un tiraj total de un milion de exemplare. În calitate de publicist, a mai condus pentru o scurtă perioadă, în 1999, ziarul ”Sportul românesc”, și a realizat emisiuni de fotbal la postul de televiziune Antena 1. 

A debutat ca autor literar în anul 1960. O bună parte din poeziile sale au fost făcute cunoscute prin punerea lor pe muzică de către compozitori din genurile folk și rock. Talentul său poetic a fost apreciat de mulți critici literari. Astfel, Șerban Cioculescu a spus că Adrian Păunescu este cel mai mare poet social de după Tudor Arghezi, iar Eugen Simion îl consideră "ultimul mare poet social român".

Printre cărțile sale sunt următoarele: ”Ultrasentimente”, ”Mieii primi”, ”Fântâna somnambulă”, ”Cărțile poștale ale morții”, ”Poezii cenzurate”, ”Noaptea marii beții” ș.a. A colaborat cu duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici, împreună cu care în 1992 a concertat în fața combatanților din războiul de pe Nistru.

Pe 31 august 2010, lui Adrian Păunescu i-au fost înmânate diploma şi însemnele de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul adunării festive, consacrate Sărbătorii Naţionale "Limba Noastră cea Română".

Academicianul Gheorghe Duca, preşedintele AŞM a menţionat atunci că "distincţia onorifică i-a fost acordată acestei remarcabile personalităţi a neamului nostru pentru activitatea prodigioasă în vederea promovării consecvente a valorilor culturii, istoriei şi tradiţiilor naţionale autentice, a adevărului ştiinţific privind limba şi literatura română în Republica Moldova". Decizia de a-i acorda lui Adrian Păunescu titlul de membru de onoare al AŞM a fost luată la Chişinău pe 12 august 2010, de către adunarea generală a membrilor academiei.

Adrian Păunescu s-a stins din viață la 5 noiembrie 2010. La Chișinău, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române a fost instalat un bust al regretatului poet, iar din 2015, la Copăceni, Sângerei este organizat Festivalul Internațional ”Adrian Păunescu”.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18006369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!