ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor unor acorduri în vederea facilitării comerțului în cadrul CSI

11:14 | 25.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Guvernul va iniţia negocieri asupra proiectului Acordului cu privire la barierele tehnice în comerţul dintre statele-membre ale CSI. Un proiect de hotărâre privind inițierea negocierilor și acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia figurează pe ordinea de zi a cabinetului de miniștri de astăzi, informează MOLDPRES.

De asemenea, va fi aprobată componența nominală a delegației oficiale care va purta negocieri, condusă de Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii (în domeniul infrastructurii calității și cooperării internaționale).

Proiectul Acordului conține 14 articole, ce reglementează posibilitatea recunoașterii rezultatelor evaluării conformității produselor fabricate în CSI. Ministerul Economiei și Infrastructurii consideră că încheierea acestuia va contribui la intensificarea colaborării dintre țările Comunității și va facilita punerea la dispoziție pe piață a produselor din cadrul CSI.

Proiectul, după adoptarea deciziei pe plan național de inițiere a negocierilor, va fi negociat prin corespondență.

Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind negocierea Acordului referitor la recunoașterea rezultatelor acreditării organismelor de evaluare a conformității produselor fabricate în cadrul CSI.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile din Republica Moldova pe piața CSI s-au micșorat în cinci luni al acestui an cu 0.2 la sută față de perioada similară a anului precedent, până la 177.5  milioane de dolari SUA, iar ponderea țărilor CSI în totalul exporturilor moldovenești s-a diminuat de la 20.8 la sută în ianuarie-mai 2017 la 16.1 la sută în cinci luni 2018.

Importurile de mărfuri provenite din țările CSI au avut în ianuarie-mai 2018 o valoare de 533,0 milioane de dolari SUA, în creștere cu 17,5 la sută față de perioada corespunzătoare a anului precedent, iar cota țărilor CSI în total importuri realizate de Republica Moldova s-a diminuat la 23,4 la sută în total importuri, față de 25,3 la sută, în ianuarie-mai 2017.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18006540

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!