ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat o serie de modificări privind reforma fiscală

12:19 | 25.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o serie de modificări la legislația în vigoare ce prevede efectuarea unei reforme fiscale în vederea stimulării mediului de afaceri și creșterii veniturilor populației, in formează MOLDPRES.   

Potrivit proiectului, va fi diminuată cota impozitului pe venit al persoanelor fizice de la 18 la sută până la 12 la sută, prin introducerea cotei unice. Cu 5 puncte procentuale se propune să fie micșorată cota contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, de la 23 la 18 la sută. Astfel, povara fiscală va fi redusă cu 10 la sută, s-a subliniat în ședința Guvernului.

De asemenea, va fi majorată de peste două ori scutirea personală anuală, de la 11 280 de lei, cât este în prezent, până la 24 mii de lei. Astfel, minimul de existență nu va fi impozitat, ceea ce este o premieră pentru Republica Moldova. Potrivit estimărilor, aceste modificări vor duce o majorare a veniturilor angajatului cu 6 la sută, iar pe cele ale angajatorului cu 5 la sută.

Totodată, urmează să fie stabilit un regim fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier şi al restaurantelor prin reducerea cotei TVA de la 20 la sută la 10 la sută, pentru încurajarea în special a dezvoltării turismului. Iar taximetriștii care au un salariu lunar de până la 10 mii de lei vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar.

Un alt punct al reformei fiscale este cel legat de repatrierea valutei, prin care se va micșora presiunea asupra agenților economici rezidenți ai Republicii Moldova, care efectuează tranzacții economice externe. Astfel, se propune majorarea termenului de repatriere de la 2 la 3 ani pentru rezultatele tuturor tipurilor contractelor externe (bani, mărfuri, servicii). Un alt obiectiv urmărit de proiectul de lege este propunerea de micșorare a penalizărilor de întârziere - de la 0,1 procente la 0,05 la sută din suma mijloacelor nerepatriate aplicată pentru fiecare zi calendaristică de întârziere.

De asemenea, sunt propuse măsuri de diminuare a presiunii organelor cu funcții de control asupra businessului și limitarea aplicării arestului preventiv.

Reforma fiscală urmează să fie pusă în aplicare de la 1 octombrie  2018. Proiectul de lege urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare și adoptare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18006544

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!