ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: Reforma APL trebuie să vină în confortul cetățenilor, astfel ca aceștia să beneficieze de servicii de calitate

16:34 | 27.07.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Desfășurarea pregătirilor pentru lansarea reformei administrației publice locale (APL) a fost discutată astăzi la Guvern, de către prim-ministrul Pavel Filip și un grup de experți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care oferă suport în procesul de modernizare a serviciilor publice în Republica Moldova. La ședință a participat și Înaltul Consilier UE pentru reforma administrației publice locale, Victor Giosan, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În debutul ședinței, premierul a subliniat că eficientizarea structurilor publice este unul dintre obiectivele de bază ale acestei guvernări. „Am pornit de la reforma administrației publice centrale, prin care am consolidat capacitățile ministerelor. Următoarea etapă este să implementăm și reforma administrației publice locale, care va fi un proces foarte complex, dar care va da roade”, a spus Pavel Filip.

Scopul reformei APL este de a îmbunătăți calitatea serviciilor publice și de a consolida democrația locală. „Cel mai important este ca cetățenii să simtă că reforma vine în confortul lor, astfel încât să beneficieze de servicii calitative în sănătate, educație, dar și infrastructură”, a spus șeful Executivului.

Experții GIZ au informat la ce etapă se află proiectul privind asistența acordată în pregătirea reformei, că activitățile se desfășoară conform planului aprobat, că nu se constată impedimente, că se asigură o comunicare și o conlucrare eficientă între autoritățile vizate.

În această ordine de idei, premierul a accentuat că este importantă examinarea tuturor criteriilor pentru elaborarea unui concept eficient, care va sta la baza reformei administrativ-teritoriale: „Reforma trebuie foarte bine pregătită și comunicată. Pentru a avea succes, este necesar de pornit de la un concept clar”.

Pavel Filip a mai precizat că este necesară constituirea unei platforme comune între autoritățile centrale și locale, care să asigure un dialog eficient pentru definitivarea conceptului reformei, luând în calcul realitățile din Republica Moldova.
În prezent, structura administrativ-teritorială a țării noastre cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.

img18006668

img18006668

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!