ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul britanic a început înregistrarea cetăţenilor europeni într-un program-pilot care testează sistemul de imigraţie

12:42 | 01.09.2018 Categorie: Externe

Londra, 1 sep. /MOLDPRES/. Marea Britanie a început marţi înregistrarea a mii de cetăţeni comunitari ce doresc să-şi legalizeze situaţia pentru a putea rămâne în această ţară după Brexit (să obţină aşa-numitul "settled status"), într-un program-pilot menit să testeze sistemul de imigraţie pe care guvernul de la Londra speră să-l facă deplin operaţional până la sfârşitul anului, a anunţat Ministerul britanic de Interne, relatează AGERPRES, preluată de MOLDPRES.

Circa 4.000 de europeni pot deja să înainteze cererile pentru a primi statutul de rezident permanent în Marea Britanie, un proces care în lunile următoare ar trebui să devină accesibil tuturor celor circa 3,8 milioane de cetăţeni comunitari care locuiesc în această ţară.

În această etapă de probă pot participa cetăţeni europeni care lucrează în sistemul medical NHS din nord-vestul Angliei, precum şi studenţi şi personal de la trei universităţi din Liverpool.

Acele persoane care doresc să rămână în Marea Britanie după ieşirea acesteia din Uniunea Europeană trebuie să-şi programeze o întâlnire cu un reprezentant al Ministerului de Interne, care îi va ghida în acest proces. Atunci când sistemul va fi deschis pentru toţi cetăţenii comunitari, întregul proces va putea fi realizat pe internet, fără o astfel de întâlnire. Aplicaţiile vor costa 65 de lire pentru adulţi şi 32,5 lire pentru minorii sub 16 ani.

Guvernul britanic a precizat deja că cetăţenii UE şi membrii familiilor lor care la finele lui 2020 se vor afla de cel puţin cinci ani în Marea Britanie vor putea cere "settled status", care le va permite să trăiască şi să muncească în Marea Britanie pe termen nedefinit. Cei veniţi până la 31 decembrie 2020, dar de mai puţin de cinci ani, vor putea rămâne până la împlinirea acestui termen, după care vor putea solicita la rândul lor noul statut.

(Editor M. Jantovan)

img18007731

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!