ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regimul de testare a punctelor de înmatriculare a automobilelor din stânga Nistrului a fost lansat

13:09 | 01.09.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Regimul de testare a punctelor de înmatriculare a automobilelor din stânga Nistrului a fost lansat astăzi, iar șoferii pot obține numerele neutre din oficiile de înregistrare din orașele Tiraspol şi Râbnița. Deschiderea celor două birouri a fost salutată de conducerea Misiunii OSCE în Moldova, comunică MOLDPRES.

La evenimentul de inaugurare au fost prezenți vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev și șeful interimar al Misiunii OSCE în Moldova, Lajos Karakas.

Oficialii au menționat că inaugurarea celor două birouri marchează începutul implementării așa-numitului acord privind „plăcuțele de înmatriculare”, semnat pe 24 aprilie 2018 în vederea stabilirii unui mecanism care ar permite accesul vehiculelor din regiunea transnistreană la traficul rutier internațional.

„Laud părțile pentru asumarea și conducerea locală continuă a acestui proces. Colaborarea lor strânsă pentru a remedia aspectele tehnice și practice împreună a fost esențială pentru respectarea acestui termen ambițios, 1 septembrie”, a declarat șeful interimar al Misiunii OSCE în Moldova, Lajos Karakas, după ceremonia de deschidere. „Acest acord și alte acorduri semnate și implementate de către părți contribuie la atingerea stării finale a procesului de reglementare, susținute de toate cele 57 de state participante ale OSCE, deoarece afirmă drepturile care trebuie să existe pe tot teritoriul Moldovei reintegrate și reflectă esența unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova”.

În cele două oficii vor activa 30 de angajați de pe ambele maluri ale Nistrului și ei vor emite pentru vehiculele din Transnistria plăcuțe de înmatriculare moldovenești recunoscute internațional cu design neutru, permițând participarea acestora la traficul internațional. Un vehicul nu va putea avea concomitent două plăcuțe, iar cei care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean, vor putea circula doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Până în prezent, maşinile înmatriculate de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol pot circula, ca o excepţie, doar în Ucraina şi Rusia.

Potrivit serviciului de presă al OSCE, la data de 10 septembrie, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va vizita biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol pentru a înmâna primele plăcuțe de înmatriculare cu design neutru.

Conform sursei citate, înțelegerea privind „plăcuțele de înmatriculare” este a cincea din „pachetul din opt puncte” semnată și implementată de către părți de la sfârșitul anului 2017.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18007732

img18007732

img18007732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!