ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție comemorativă a artistului plastic Ada Zevin a fost vernisată în capitală

18:44 | 04.09.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Artă al Moldovei a organizat astăzi vernisajul expoziției comemorative de pictură și grafică ”Ada Zevin – 100 de ani de la naștere”, Expoziția cuprinde circa 70 de tablouri, din colecția muzeului, informează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că Ada Zevin este una dintre cele mai importante pictorițe ale noastre din sec. XX.  ”Era o creatoare de armonii cromatice, cum n-au reușit să le facă alții. A știut să-și orienteze discipolii  în zone cu totul deosebite. Este o expoziție care cuprinde tot ce are mai bun artistul Ada Zevin în creația sa”, a precizat Tudor Zbârnea.

Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a afirmat că această pictoriță poate concura cu marii artiști de oriunde. Potrivit oficialului, datorită talentului ei nativ, Ada  Zevin a creat niște lucrări care au devenit mostre de artă înaltă. În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu,  a  remarcat că protagonista evenimentului este o pictoriță care a creat o imagine a artelor noastre plastice în lume.

La rândul său, criticul de artă Ludmila Toma a subliniat, între altele, că Ada Zevin a trecut prin mai multe etape de creație. ”În tinerețe şi-a manifestat interesul față de postimpresionism, între anii 1940-1950 - înțelegerea sistemului de pictură spațială tonală, iar la începutul anilor '60 - întoarcerea la exprimarea culorii într-un nou nivel de gândire, cu complexitatea problemelor de coloristică și textură”, a afirmat Ludmila Toma. Iar viceguvernatorul Băncii Naționale Cristina Harea a spus că până la sfârșitul anului va fi emisă o monedă comemorativă dedicată Adei Zevin.

Ada Zevin s-a născut pe 3 septembrie 1918 în orașul Chișinău. Și-a făcut studiile la Academia de Belle Arte din București (1938-1940), pe care le-a continuat la Școala de Belle-Arte din Chișinău (1940-1941, 1945-1947) și la Institutul Academic de Stat de Arte Plastice din Moscova „V. I. Surikov” (1947-1949). Din cauza presiunii ideologice crescute, se transferă la Facultatea de Istorie și Teorie a Artelor din cadrul Institutului de Arte Plastice „Ilia Repin” din Leningrad și în 1953 își susține teza de licență, având ca temă „Arta în România sec. XIX – începutul sec. XX”. A fost decorată cu ”Ordinul Republicii”. S-a stins din viață în 2015.

Expoziția va fi deschisă până la 14 octombrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18007826

img18007826

img18007826

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!