ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pachetul legislativ privind reforma fiscală a intrat în vigoare

09:49 | 01.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Pachetul legislativ privind reforma fiscală a intrat de astăzi în vigoare. Acesta prevede stabilirea unei cote unice de 12 la sută a impozitului pe venit pentru persoane fizice, reducerea de la 23 la 18 la sută a cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și dublarea scutirii personale, de la 11 280 de lei la 24 000 de lei. Astfel, minimul de existență nu va mai fi impozitat, transmite MOLDPRES.

Alte modificări vizează stabilirea unui regim fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier şi al restaurantelor prin reducerea cotei TVA de la 20 la sută la 10 la sută. Totodată, taximetriștii cu salarii sub 10 mii de lei lunar vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar.

La fel, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, achitând o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la, cel târziu, 20 decembrie 2018. De declararea voluntară a bunurilor nu vor putea beneficia funcționarii publici.

Un alt punct al reformei fiscale se referă la repatrierea valutei, prin care se va micșora presiunea asupra agenților economici rezidenți ai Republicii Moldova, care efectuează tranzacții economice externe. Astfel, va fi majorat termenul de repatriere de la 2 la 3 ani.

Modificările au fost adoptate de Parlament la sfârșitul lunii iulie curent.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18008758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!