ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ponderea exporturilor moldovenești spre UE s-a apropiat de 70 la sută, după opt luni

11:42 | 09.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Exporturile Republicii Moldova au atins un maxim istoric. 69.3 la sută dintre mărfurile autohtone au ajuns în opt luni ale acestui an pe piața UE. Datele statistice privind comerțul exterior al Republicii Moldova în ianuarie-august 2018, făcute publice astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS), confirmă prognozele experților, care anticipează o creștere a ponderii Uniunii Europene în totalul exporturilor din Republica Moldova, pe sfârșit de an, la 70 la sută, informează MOLDPRES.

Statisticile oficiale arată că, în aceeași perioadă a anului trecut, cota exporturilor spre UE în total exporturi moldovenești era de 64.1 la sută. Livrările de mărfuri din Republica Moldova pe piața comunitară au crescut în opt luni 2018 cu 32.6 la sută și s-au ridicat la 1,2 miliarde de dolari SUA.

Trei țări membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Italia și Germania dețin o cotă de 69.3 la sută din exporturile Republicii Moldova pe piața europeană. O creștere impresionantă, de 1,6 ori, au înregistrat livrările spre Italia, cu 54.1 la sută spre Germania și 39.9 la sută spre România. 

Ascensiunea livrărilor pe piața externă ”în proporție de 90% este determinată de creșterea exporturilor către Uniunea Europeană, o contribuție fără precedent în istoria comerțului nostru extern. Amintim că în 2017 contribuția UE la creșterea exporturilor noastre tot a fost extrem de mare de 75%”, nota anterior economistul Veaceslav Ioniță. El aprecia că, în cazul în care tendința se va păstra, atunci în 2018 „exporturile spre UE ar putea constitui 70 la sută din totalul exporturilor, ceea ce este echivalent cu exporturile spre CSI de acum 20 de ani”.

Pe de altă parte, exporturile de mărfuri către țările CSI s-au micșorat cu 6.7 la sută, iar ponderea acestora în exporturile Moldovei s-au diminuat la 15.8 la sută în opt luni ale acestui an, față de 20.9 la sută în ianuarie-august 2017.

Potrivit BNS, Republica Moldova a exportat în opt luni ale acestui an mărfuri în valoare de 1 miliard 752 milioane de dolari SUA, dintre care 70 la sută reprezintă mărfurile autohtone.

Mijloacele de transport rutier au fost cel mai des utilizate pentru exporturile de mărfuri (87.2 la sută din total exporturi), după care urmează transportul maritim (7 la sută), feroviar (3.7 la sută) și aerian (2.1 la sută).

Datele Biroului Național de Statistică mai relevă că în ianuarie-august 2018, importurile de mărfuri au constituit 3 miliarde 707 milioane de dolari SUA, volum superior celui înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 23.3 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18009040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!