ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Industria a crescut cu 7,4%, în opt luni ale anului 2018

10:14 | 26.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. În perioada ianuarie-august 2018, producția industrială a crescut cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului 2017, informează MOLDPRES.   

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, printre principalii factori care au contribuit la intensificarea activității ramurilor industriale se numără extinderea activității investitorilor străini în zonele economice libere, creșterea cererii externe și interne față de produsele autohtone, deschiderea piețelor externe și valorificarea oportunităților oferite de acordurile de cooperare economică internațională, precum și evoluțiile pozitive ale sectorului agricol.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat că industria prelucrătoare continuă să fie principala ramură care intensifică creșterea sectorului industrial. În opt luni, industria prelucrătoare, care produce 82% din producția industrială, a înregistrat o creștere de 7,5% și a contribuit la creșterea industriei cu 6 p.p..

Sectorul energetic, de asemenea, a evoluat pozitiv (+6,8%) fiind susținut, în mare parte, de intensificarea activității întreprinderilor economice. Industria extractivă a revenit pe un trend ascendent, înregistrând un rezultat pozitiv de 9,4%.

În topul celor mai progresive ramuri industriale care au determinat creșterea sectorului industrial în ianuarie-august 2018 se numără industria automotive, industria ușoară, producția și furnizarea de energie, industria alimentară.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18009620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!