ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitatea de creditare a înregistrat, în septembrie, cea mai bună evoluție din ultimii doi ani, constată experții

09:46 | 31.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Activitatea de creditare a înregistrat, în luna septembrie, cea mai bună evoluție din ultimii doi ani. Soldul total al creditelor acordate de bănci a crescut cu 2,2 la sută față de luna septembrie a anului trecut până la valoarea de 34,6 miliarde de lei, constată Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în analiza privind clasamentul performanței bancare, informează MOLDPRES.

Potrivit experților, această dinamică „se datorează în cea mai mare parte creșterii volumului de credite acordate în monedă națională, de 6,3 la sută, în timp ce creditele în valută străină înregistrează în continuare o situație opusă, înregistrând o reducere de 3,6 la sută”. Totodată, față de luna august, contribuția cea mai mare la creșterea soldului de credite a fost asigurată de creditele acordate industriei alimentare, în creștere cu 205 milioane de lei, celei productive și comerțului, plus 146 milioane de lei fiecare.

De asemenea, volumul de credite acordate pentru procurarea/construcția imobilului înregistrează o creștere de aproximativ 132 milioane față de luna precedentă aducând în prim-plan interesul pentru programul “Prima casă”. În cele din urmă, indicatorii specifici calității portofoliului de credite continuă să se amelioreze, iar gradul de acoperire cu provizioane rămâne adecvat. Astfel, la sfârșitul lunii septembrie, rata creditelor neperformante înregistra un nivel de aproximativ 13,5 la sută, oscilând în limitele 5–33 la sută în funcție de bancă, menționează experții.

La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2018, sectorul bancar continuă o acumulare constantă de profit. Principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor se încadrează în limitele stabilite de legislația bancară cu un puternic accent pe nivelul ridicat al lichidității pe termen scurt. Astfel, rata fondurilor proprii totale rămâne la un nivel adecvat, de 27,9 la sută pentru întreg sectorul bancar, cu oscilații la nivel individual cuprinse în intervalul 20–66 la sută. Limita stabilită de BNM pentru acest indicator este de 10 la sută la care se mai adaugă cerințe suplimentare de capital prin intermediul amortizatoarelor de capital, mai apreciază „Expert-Grup”.

Lichiditatea băncilor atinge un nivel de aproximativ 55 la sută și rămâne mult peste limitele reglementate, ceea ce semnifică că mai bine de jumătate din expunerile băncilor sunt reprezentate de active lichide (valori mobiliare de stat, certificate ale BNM sau rezervele obligatorii). Chiar și așa, băncile continuă acumularea de profit, acesta s-a ridicat la 1,34 miliarde  de lei, la sfârșitul lunii septembrie.

Clasamentului performanței bancare era condus, la sfârșitul lunii septembrie 2018, de trei bănci calificate drept de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național, respectiv Moldova-Agroindbank, urmată de MobiasBanca și Moldindconbank. Acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le aproximativ 84 la sută din profitul acumulat la nivel de sector și 61 la sută din totalul activelor bancare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18009750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!