ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elevi din școlile din stânga Nistrului s-au întâlnit cu oameni de cultură de la Chișinău

16:53 | 31.10.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Peste 50 elevi și 15 directori și profesori din instituțiile de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului au avut astăzi o întâlnire la Biblioteca Națională cu oameni de creație din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

La întâlnire au participat scriitorii Vasile Romanciuc și Iulian Filip, compozitorul Ilie Văluță și interpreta Veronica Văluță-Bantaș.

În debutul manifestării, șeful Biroului politici de reintegrare, Marian Gherman, a menționat că acest eveniment cultural-educativ este organizat în premieră pentru elevii și profesorii din instituțiile cu predare în limba română din Tiraspol, Bender, Râbnița, Roghi și alte localități din stânga Nistrului.

Potrivit oficialului, pe parcursul anului au fost organizate două campanii: de colectare a cărții ”Donează o carte și investește în viitor”, în cadrul căreia au fost colectate peste 800 de volume pentru școlile din această regiune, și campania cu genericul „Reintegrarea țării în imaginile copiilor și tineretului”, la care au participat elevi din 14 instituții de învățământ din stânga Nistrului. Ultima a avut drept scop promovarea gândirii critice a copiilor și tinerilor în vârstă de până la 18 ani, prin transpunerea grafică, portrete sau desene a obiectivului de reintegrare a țării. ”În total, au fost colectate 116 desene, care au fost expuse în cadrul unei expoziții de la Strasbourg, Franța”, a mai spus Marian Gherman.

La rândul său, directorul instituției-gazdă, Elena Pintilei, a afirmat că prin asemenea evenimente, Biblioteca Națională devine o punte de legătură dintre cele două maluri ale Nistrului. ”Biblioteca este, de asemenea, un mijloc de comunicare între cititori și scriitori. Este locul, unde comunitatea dialoghează cu cartea și unde cititorul găsește răspunsuri la mai multe probleme care-l frământă”, a subliniat Elena Pintilei.

În alocuțiunea sa, scriitorul Vasile Romanciuc a menționat că a observat că în locurile unde sunt defrișați copacii, pământul alunecă la vale. ”Și sufletul nostru este la fel. Dacă nu se ține de rădăcini, alunecă și el la vale. Dar rădăcinile noastre sunt credința și limba română. Cinstindu-ne limba română, ne respectăm pe noi înșine”, a accentuat Vasile Romanciuc.

Cei doi poeți au prezentat un recital de versuri și au dăruit cărți cu autografe oaspeților veniți din localitățile din stânga Nistrului. Apoi, elevii și profesorii au vizitat colecțiile bibliotecii și au ascultat un recital muzical, susținut de compozitorul Ilie Văluță și interpreta Veronica Văluță-Bantaș.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18009764

img18009764

img18009764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!