ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a menținut rata de bază la nivel de 6,5 la sută

18:10 | 31.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis astăzi să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6,5 la sută anual, pe fondul unor tendințe dezinflaționiste, informează MOLDPRES.

Este a unsprezecea lună consecutiv în care rata de bază rămâne neschimbată. Pe 5 decembrie 2017 rata de bază a fost redusă cu 0,5 puncte procentuale, de la 7,0 la sută până la 6,5 la sută anual și se menține până în prezent.

„Menținerea ratei de bază la nivelul actual este condiționată de evoluția inflației pe termen scurt, precum și de presiunile dezinflaționiste care vor persista până la finele anului curent”, menționează BNM. Rata anuală a inflației în luna septembrie 2018, respectiv 2,4 la sută, a evoluat în linie cu așteptările și s-a plasat sub intervalul de variație al țintei. Evoluția respectivă s-a datorat cererii agregate modeste, ajustării tarifului la energia electrică și aprecierii monedei naționale față de euro.

Banca centrală notează că rata anuală a inflației se va diminua în continuare până la nivelul de 1.9 la sută la finele anului curent. Evoluția inflației pe parcursul anului viitor va fi ascendentă, după care traiectoria se va inversa și inflația va coborî spre finele orizontului de prognoză. Pentru primele două trimestre consecutive inflația se va plasa sub intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută, iar la finele anului 2019 va urca peste limita superioară a acestuia, cu revenirea în interval la începutul anului 2020.

Banca Națională a Moldovei a revizuit într-o creștere ușoară prognoză ratei inflației pentru 2018, la 3,3 la sută față de 3,2 la sută cât anticipa în august și, respectiv, de la 4,9 la sută până la 5,4 la sută pentru anul 2019.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, de asemenea, să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img18009773

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!