ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială a îmbunătățit sensibil prognoza de creștere a economiei R. Moldova în 2018

12:35 | 01.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Economia Republicii Moldova va crește cu 4,8 la sută, în anul 2018, datorită în exclusivitate cererii interne puternice, stimulată de majorarea reală a salariilor, în special în sistemul bugetar, și redresarea remiterilor, s-a anunțat astăzi într-o conferință de presă ținută de Oficiul de la Chișinău al Băncii Mondiale (BM), informează MOLDPRES.

”În scenariul de bază, suntem cu mult mai optimiști decât de obicei am fost”, a menționat expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga. Banca Mondială (BM) a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei moldovenești, la 4.8 la sută de la 3.8 la sută cât anticipa în luna mai a acestui an.  Ritmurile de creștere economică vor fi mai moderate în următorii ani, BM se așteaptă la un avans al economiei de 3.5 la sută până în anul 2020.

”Cu această structură a economiei, atunci când creșterea economică vine din partea consumului, este foarte important de a avea reforme structurale profunde, care ar putea schimba paradigma economică ce ar crea condiții pentru o majorare mai sustenabilă a productivității”, a menționat expertul Băncii Mondiale.

Potrivit acestuia, îmbunătățirea situației în sectorul financiar va sprijini în continuare investițiile private, dar și acumularea de stocuri. „Aceasta va duce inevitabil la o creștere a importurilor, astfel că, în continuare, contribuția exporturilor nete va rămâne negativă. Alegerile parlamentare din 2019 vor determina o expansiune a cheltuielilor publice pe termen scurt, iar pe termen mediu considerăm că încrederea mai mare a consumatorilor și a mediului de afaceri, dar și o normalizare continuă în sectorul financiar vor fi practic motoarele creșterii economice”, a apreciat Marcel Chistruga.    

Banca Mondială consideră că deficitul fiscal pentru 2018 va rămâne sub nivelul prognozat de 2.5 la sută din PIB. Republica Moldova are un excedent bugetar, în nouă luni, datorită veniturilor puternice. Deficitul contului curent „va rămâne sub mediile istorice”.

Tendințele dezinflaționiste, generate de aprecierea  leului moldovenesc și prețurile de import mai mici, „vor rămâne valabile până la sfârșitul anului 2019”, dar pe termen mediu BM afirmă că „inflația va crește progresiv și acest lucru se va întâmpla pe fundalul unei cereri interne mai puternice, dar și al unor creșteri așteptate ale prețurilor reglementate, în special în a doua jumătate a anului viitor”.

Banca Mondială prognozează o reducere puternică a ratei sărăciei, cu 3 puncte procentuale în anul curent, până la 12 la sută, și un nivel mai mic de 10 la sută în 2020. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img18009796

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!