ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ion Chicu: Scopul reformei implementate de la 1 octombrie curent este de a consolida baza fiscală

16:01 | 02.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Scopul reformei fiscale, implementată de la 1 octombrie curent, este de a consolida baza fiscală și de a obține încasări suplimentare la buget prin reducerea ponderii economiei tenebre. Declarația a fost făcută de Ion Chicu, secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Potrivit lui Chicu, în primele luni ale implementări noilor prevederi fiscale ar putea fi atestată o diminuare a încasărilor, însă ulterior autoritățile așteaptă ca acestea să crească. „În perioada inițială de 2-4 luni putem simți impactul diminuării. Avem deja rezultatele pentru luna octombrie curent. Astfel, în primele luni ale anului 2018, față de aceeași perioadă a anului 2017, a fost înregistrat un ritm de creștere de 13-14%, iar în luna octombrie curent acesta a fost de 12-13%. Suntem siguri că începând cu lunile aprilie–mai 2019, dacă nu vor fi alți factori, ritmul de creștere a încasărilor se va restabili și chiar îl va depăși pe cel actual”, a punctat Chicu.

Oficialul a mai adăugat că bugetul de stat ratează anual încasări mari din cauza „economiei tenebre”, iar prin reforma fiscală autoritățile și-au propus să readucă în cadrul legal agenții economici care utilizează munca „la negru”.

La 1 octombrie curent a intrat în vigoare pachetul legislativ privind reforma fiscală care prevede în particular stabilirea unei cote unice de 12 la sută a impozitului pe venit pentru persoane fizice, reducerea de la 23 la 18 la sută a cotei contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și dublarea scutirii personale, de la 11 280 de lei la 24 000 de lei.

Ministerul Finanțelor a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că în urma intrării în vigoare a reformei fiscale mai multe persoane au început să primească salarii majorate. În același timp, Ministerul Finanțelor a fost sesizat că „un număr mic de angajați, din categoria personalului auxiliar, au primit salarii diminuate”. Instituția a precizat că în urma verificărilor, s-a depistat că situația a fost cauzată de o eroare contabilă de calcul. „Această eroare a fost corectată și în zilele imediat următoare vor fi achitate diferențele de salariu”, a conchis sursa citată.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18009848

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!