ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul Chirsova şi-a propus să devină localitate liberă de violență

14:21 | 15.11.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Satul Chirsova din UTA Gagauz-Yeri și-a propus să reducă maximal numărul cazurilor de violență în familie, în următorii doi ani. Inițiativa face parte dintr-un proiect global, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu sprijinul Republicii Coreea, transmite MOLDPRES. 

Proiectul prevede crearea unui serviciu de asistență pentru victimele violenței din regiune, precum şi mai multe acţiuni de prevenire și creștere a gradului de conștientizare a riscurilor violenței.  Astfel, femeile vor putea beneficia de consiliere psihologică, asistență socială și juridică. Totodată, ele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă și să își asigure un venit decent. Modelul de intervenție, pilotat la Chirsova, va fi ulterior replicat și în alte localități din Republica Moldova.

În premieră pentru această regiune, polițiștii, asistenții sociali, profesorii își vor uni eforturile în cadrul așa-numitei echipe multidisciplinare, pentru a combate și preveni violența în bază de gen. Echipa multidisciplinară a fost oficializată printr-un ordin al primarului satului Chirsova. 

„Pentru noi, acest schimb de experiență este foarte valoros. Noi vrem să creăm un spațiu unde femeile din Chirsova și din întreaga regiune să se simtă în siguranță și să primească toată asistența de care au nevoie. Este o provocare pentru noi să deschidem un serviciu specializat în UTA Găgăuzia, acolo unde acesta nu a existat niciodată”, a relevant primarul satului Chirsova, Serghei Sapunji.

Echipa va fi consiliată de PNUD pentru a fi pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea victimelor și a copiilor acestora. Totodată, membrii acesteia se vor ocupa și de prevenirea violenței, prin discuții cu membrii comunității, de la elevi la adulți, promovând toleranța zero față de violența în familie. 

În prezent, echipa multidisciplinară, autoritățile din sat, de rând cu ceilalți membri ai comunității elaborează un plan local de acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței. Pentru prima dată, acest document va fi elaborat într-o manieră participativă.  Acesta va permite autorităților locale să aloce și să atragă resurse pentru funcționarea serviciilor de care are nevoie comunitatea. Planul de acțiuni va include activități pe termen scurt și termen lung în diferite domenii de asistență, juridică, socială, educațională, angajare în câmpul muncii ş.a. 

img18010240

img18010240

img18010240

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!