ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În nouă luni ale anului curent au fost inițiate 62 de cauze penale pentru acte de corupție în administrația locală

14:26 | 21.11.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. În nouă luni ale anului 2018, au fost inițiate 62 de cauze penale privind acte de corupție în administrația publică locală, iar printre subiecți ai acestora sunt primari, președinți de raion, secretari ai consiliilor locale, șefi de direcții. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul unor audieri publice desfășurate în Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a parlamentului, informează MOLDPRES.

Astfel, pentru corupere pasivă au fost pornite 15 cauze penale, abuz de putere sau abuzul de serviciu – 14 cauze, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu – 16 cauze, traficul de influență – trei cauze penale, falsul în acte publice – nouă cauze, falsul în declarații – o cauză penală, delapidarea averii străine – două cauze penale.

Potrivit unui raport al Centrului Național Anticorupție (CNA), prezentat de directorul-adjunct al instituției, Lidia Chireoglo, fenomenul corupției în administrația publică locală este determinat, în mare parte, de lipsa transparenței în procesul de gestionare a patrimoniului public, neimplicarea cetățenilor în identificarea și sesizarea cazurilor de corupție și lipsa stimulentelor materiale pentru funcționari.

În raportul CNA mai este specificat că, în majoritatea localităților, actele de corupție se manifestă, în particular, în sfera gestionării fondului funciar, administrării fondului patrimonial, distribuirii mijloacelor financiare pentru executarea lucrărilor și prestarea serviciilor, achizițiilor publice.

Referindu-se la fenomenul corupției din Primăria municipiului Chișinău, Lidia Chireoglo a precizat că acesta se caracterizează prin gestionarea frauduloasă a bunurilor și resurselor financiare publice, eliberarea autorizațiilor sau documentelor ce țin de proprietatea persoanelor fizice. Majoritatea cazurilor de corupție documentate țin de dobândirea/înstrăinarea ilegală a terenurilor sau a unor imobile aflate în proprietate publică, sau de ilegalități în gestionarea resurselor financiare publice, precum și de eliberarea autorizațiilor.

img18010405

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!