ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experții au recomandat producătorilor de fructe și pomușoare să se orienteze spre noi piețe

14:01 | 27.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Experții internaționali au recomandat producătorilor moldoveni de fructe și pomușoare să se orienteze spre noi piețe și să investească în calitate și marketing. Soluția a fost propusă în condițiile în care piața mondială este supraîncărcată cu pomușoare și mere de joasă calitate, producția de mere este în creștere, cererea scade, iar importatorii merelor moldovenești au început să-și cultive deja propria producție, transmite MOLDPRES.

Subiectul a fost analizat astăzi la o conferință națională organizată de Federația Agricultorilor din Moldova (FARM), sub egida BERD și FAO.

Prezent la eveniment, Andriy Yarmak, reprezentant FAO, a declarat că piața mondială a merelor stagnează, în timp ce producția crește. „Roada din Europa din acest an a atins cifra record de 3,4 mln tone, echivalentul a 40 roade anuale de mere proaspete din Republica Moldova. Nici pe viitor, piața fructelor și merelor nu prevede vreun deficit. În același timp, foștii și actualii importatori – Rusia, Uzbekistan, Georgia, Azerbaidjan, Tadjikistan, Ucraina - au început să cultive activ propria producție și se orientează spre exporturi”, a afirmat expertul. În aceste condiții, producătorii din Moldova trebuie să se axeze spre noi piețe de desfacere, în special din Asia și Africa, să investească în noi tehnologii, soiuri solicitate pe piață, calitate și în marketing, consideră expertul.

Andriy Yarmak a declarat că și situația pomușoarelor nu este cu mult mai bună, chiar dacă cererea pe piața externă este în creștere față de mere. 

De asemenea, experții FARM informează că, deși Europa este cel mai mare consumator de pomușoare, totuși cel mai intens consumul crește pe piețele asiatice, iar principalii importatori de culturi bacifere din R. Moldova continuă să fie Rusia și Belarus. În același timp, putem observa o ușoară diversificare a piețelor de export. În 2018 pomușoarele din Moldova au ajuns și în România, țările baltice, iar cantități mici au fost livrate în Dubai.

Suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt într-o creștere continuă în ultimii ani. Anual, în medie, se plantează cca 100 hectare, suprafața totală fiind de 3000 ha, de 3 ori mai mare față de anul 2012. Tot în această perioadă, producția de bacifere a crescut de peste 11 ori.

img18010601

img18010601

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!