ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ultima minivacanţă de iarnă va fi geroasă

15:52 | 04.01.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Ultima minivacanţă, prilejuită de sărbătorile de iarnă, va fi aşa cum se cade sezonului – cu ger şi ninsori, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 5-8 ianuarie, când creştinii ortodocşi de rit vechi vor sărbători Crăciunul, vom avea maxime termice de minus 13 grade Celsius.

Tradiţional, cel mai frig va fi la nord, unde se aşteaptă minus 1-7 grade ziua, şi minus 5-13 grade noaptea. La centru şi sud, termometrul va indica cu 1-2 grade mai spre plus, însă, oricum gerul va pune stăpânire pe vreme şi ziua, şi noaptea.

În următoarele patru zile, meteorologii prognozează tot spectrul de fenomene care fac iarna frumoasă – ger, soare şi ninsoare. Precipitaţii mai abundente se aşteaptă în regiunile de centru şi nord, pe când la sud se prevăd ninsori moderate şi doar pe alocuri.

Atenţie pentru cei care preconizează să meargă în vacanţă peste Prut: pe parcursul zilei de azi, Administraţia Naţională de Meteorologie din România a anunţat Cod Galben în judeţele Constanţa şi Tulcea (zonele de litoral), unde se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge viteze de 55 - 60 km/h la rafală.

De asemenea, poliţia şi salvatorii atenţionează populaţia, mai ales conducătorii de mijloace auto care de sărbători au de făcut drumuri lungi, să-şi echipeze maşinile cu material antiderapant, lopeţi, să aibă bateriile la telefon încărcate şi rezerve de apă şi alimente, o plapumă. Şi pentru că e vorba de mese festive, poliţia avertizează şoferii asupra consumului de alcool, care ar putea să-i coste nu doar amenzi usturătoare, anularea permisului de conducere, dar şi viaţa.

De sărbătoarea Naşterii Domnului sunt legate mai multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii, care se referă inclusiv la aspecte meteorologice. Astfel, o superstiție populară este legată de vremea din această zi: dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede că în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, un cer senin de Crăciun anunţă un an roditor.

img19000080

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!