ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Nașterea Domnului

10:46 | 07.01.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul – Nașterea Domnului, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a adresat creștinilor un mesaj de felicitare, în care a specificat că „adevărul Domnului trebuie vestit din neam în neam, mai ales în societatea noastră, care tot mai mult este pusă în fața ispitei mari de a-L considera ca fiind inactual și distonant pentru civilizația modernă”.

„Binecuvântați fiind de Domnul de a ne continua itinerarul vieții și calea creșterii noastre în Hristos, vă doresc: conducătorilor țării – înțelepciune și frică de Dumnezeu; iubiților noștri tineri – apropiere de Pruncul Hristos și dreaptă cultivare educațională; concetățenilor plecați în afara Republicii – răbdare şi statornicie în păstrarea credinței și valorilor primite de acasă și tuturor creștinilor noștri – pace şi luminare interioară, bucurii și frumoase împliniri!”, este menționat în pastorala ÎPS Vladimir. 

În țara noastră există obiceiul ca Ajunul Crăciunului să fie așteptat cu pâine. Gospodinele coc din aluat „Crăciunelul", un colac mic în forma cifrei opt. Acesta se agață, împreună cu flori de busuioc, la icoană și se țin pînă la Sfântul Gheorghe, când se scot și se dau la animale ca să la păzească de rele. În această zi copiii umblă cu „Steaua”.

Crăciunul face parte din cele 12 mari sărbători domnești sau împărătești și este precedat de un post de 40 de zile.

img19000108

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!