ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia securității informaționale pentru anii 2019-2024 va fi publicată în Monitorul Oficial

11:52 | 17.01.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Strategia securității informaționale pentru anii 2019-2024 și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Strategia este structurată în şapte capitole și 117 puncte şi integrează domeniile prioritare cu responsabilitățile de asigurare a securității informaționale. Documentul constată problemele cu care se confruntă Republica Moldova: creșterea numărului infracțiunilor și contravențiilor informatice, a numărului atacurilor cibernetice, precum și deficitul de resurse umane competente. Prin acțiunile propuse vor fi proiectate intervențiile necesare pentru diminuarea impactului negativ al criminalității, atacurilor și incidentelor cibernetice.

În document sunt indicate soluții pentru contracararea fenomenului de dezinformare și informare manipulatorie, care periclitează direct securitatea spațiului informațional. Unul din elementele centrale ale Strategiei este crearea Consiliului coordonator pentru asigurarea securității informaționale, organism colectiv, cu atribuții consultative și operaționale, ce va asigura integrarea sistemică a componentelor spațiului informațional. 

Obiectivele și acțiunile pentru realizarea Strategiei sunt repartizate pe patru piloni. Fiecare acțiune are stabilită termene concrete de realizare. Strategia prevede că toate ministerele, instituțiile și autoritățile administrative centrale vor prezenta anual Serviciului de Informații și Securitate informația despre executarea Planului de acțiuni.

img19000351

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!