ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile de la Chișinău s-au arătat deschise în organizarea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2

14:13 | 18.01.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Autoritățile de la Chișinău s-au arătat deschise în organizarea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2 și menținerea unei dinamici pozitive în procesul de reglementare transnistreană. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în urma unei întrevederi cu președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajčák, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul moldovean și-a arătat încrederea că, în acest an, va fi dezvoltată o conlucrare eficientă în vederea dinamizării dialogului în cadrul negocierilor politice și avansarea în procesul de reglementare transnistreană.

„În cadrul întrevederii am avut un schimb de opinii privind procesul de reglementare transnistreană și consolidarea cooperării cu OSCE. Ne dorim o continuitate în procesul de negocieri și identificarea unei soluții viabile în rezolvarea conflictului din regiune și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării. Totodată, ne dorim transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii în una civilă, cu mandat internațional. La fel, este necesară efectuarea unei inspecții internaționale a depozitului de stocare a munițiilor de la Cobasna, care devine un pericol socio-umanitar atât pentru R. Moldova, cât și pentru vecinii săi. La fel, am discutat despre respectarea drepturilor umane, a democrației și statului de drept. Un alt subiect a fost cooperarea bilaterală între R. Moldova și Slovacia. De asemenea, am reiterat că țara noastră rămâne angajată în implementarea agendei europene”, a spus Tudor Ulianovschi.

La rândul său, președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajčák, a apreciat progresele înregistrate  în procesul de reglementare. „Salutăm eforturile guvernului pentru aportul depus în rezultatele obținute și ne dorim ca realizările să continue. Este important să fie respectată suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru regiunea transnistreană. OSCE și Slovacia vor acorda tot suportul necesar în acest sens. Trebuie să fim conștienți că soluțiile nu pot fi identificate într-o singură noapte, doar cu pași mici vom avansa. În contextul alegerilor parlamentare din acest an, transmitem mesajul că acestea vor fi cruciale pentru viitorul țării și este extrem de important ca scrutinul să fie desfășurat liber, transparent și în conformitate cu standardele internaționale. OSCE și comunitatea europeană vor urmări procesul pre-electoral și post-electoral”, a afirmat Miroslav Lajčák.

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, efectuează în perioada 17 - 19 ianuarie o vizită oficială în R. Moldova, în cadrul căreia urmează să aibă discuții cu oficiali de la Chișinău și Tiraspol.

img19000418

img19000418

img19000418

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!