ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pachetul de acțiuni ale Moldindconbank va fi pus în vânzare la preț de 764 milioane de lei

09:46 | 30.01.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul Antecontractului şi proiectul Contractului de vânzare-cumpărare a 3 173 751 acțiuni nou-emise ale Moldindconbank procurate de Agenția Proprietății Publice (APP) cu potențialul achizitor, care deține aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei pentru procurarea acestora, informează MOLDPRES.

Potrivit hotărârii, acțiunile nou-emise de Moldindconbank vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Publice, în numele guvernului, la valoarea de 760 milioane de lei, care corespunde prețului de expunere al acestor acțiuni la ultima licitație pe piața reglementată. Ulterior, acțiunile vor fi vândute pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare, ca pachet unic. Condiții egale de participare la licitație și de vânzare vor fi oferite atât potențialului achizitor, semnatar al Antecontractului, cât și altor potențiali achizitori care dețin aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

La 23 ianuarie 2019, Comitetul National de Stabilitate Financiară a recomandat necesitatea implicării statului în vânzarea acţiunilor nou-emise de banca de importantă sistemică Moldindconbank. Totodată, au fost înaintate propuneri către guvern privind iniţierea negocierilor cu achizitorii potenţiali în vederea încheierii unui antecontract. Intervenţia statului prin instrumentarul stabilit cu precizie în cadrul legal ar permite soluţionarea de durată a problemei, transparentizarea acţionarilor băncii şi ar impulsiona şi mai mult reformarea sistemului bancar, fiind corelat angajamentelor asumate de Republica Moldova în faţa partenerilor de dezvoltare, consideră Ministerul Economiei și Infrastructurii.

În proiectul elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii se mai menționează că Moldindconbank este o bancă sistemică, fiind a doua cea mai mare bancă pe piaţa locală, cu o pondere de aproximativ 23.2 la sută din depozitele persoanelor fizice din sectorul bancar şi cu un număr de circa 604 mii de deponenţi persoane fizice. Totodată, Moldindconbank este poziţionată drept lider al sectorului bancar după numărul de carduri aflate în circulate pe piaţa locală, cu o cotă de 37.8%. De asemenea, Moldindconbank exercită o influenţă mare asupra economiei naţionale la capitolul finanţarea majorităţii sectoarelor economice, dar şi prin rolul său semnificativ (locul 2) în ce priveşte volumul plăţilor ordinare şi trezoreriale.

BNM a blocat, pe 20 octombrie 2016, un grup de acționari ai Moldindconbank, care acționau concertat prin achiziționarea anterioară și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare. În urma anulării acțiunilor suspendate, au fost emise acțiuni noi, în conformitate cu prevederile Legii privind piața de capital. Aceste acțiuni noi au fost evaluate de o companie internațională de renume și au fost expuse spre vânzare la bursă, însă nu au fost solicitate.

La 22 ianuarie 2019, Comitetul executiv al BNM a aprobat hotărârea privind permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către compania bulgară „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a pachetului de 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank. În ziua imediat următoare, Comitetul Național de Stabilitate Financiară a propus guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului unic în mărime de 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank, pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

În prezent, la Chișinău se află reprezentanți ai Companiei bulgară „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”. În cadrul întrevederii cu potențialii investitori, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că „venirea unui nou investitor pe piața financiar-bancară din țara noastră este o dovadă că acțiunile guvernului de asanare a pieței financiar-bancare își au efectul, iar sectorul bancar devine tot mai atractiv pentru potențialii investitori”. Premierul a asigurat potențialul investitor de susținere pentru realizarea acestui proiect investițional.

La rândul lor, reprezentanții companiei bulgare au spus că ultimele evoluții din sistemul bancar moldovenesc i-au determinat să vină cu investiții în Republica Moldova.

img19000789

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!